RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sliter med lommetyvene


Politimester Hans Petter Sjøvold (midten) fortalte om utviklingen i Oslo-kriminaliteten sammen med visepolitimestrene Hans Halvorsen (venstre) og Roger Andresen.
Politimester Hans Petter Sjøvold (midten) fortalte om utviklingen i Oslo-kriminaliteten sammen med visepolitimestrene Hans Halvorsen (venstre) og Roger Andresen. Foto: Foto: Magne Mellem Enoksen
Antall lommetyverier i Oslo fortsetter å øke. I 2012 var det nesten 18.000 av dem.

GRØNLAND: Mandag la politiet i Oslo frem sin krimstatistikk for 2012. Antall lommetyverier økte stort fra 2010 til 2011, og økningen fortsetter i 2012. 17.778 lommetyverier ble anmeldt i hovedstaden i fjor. Det tilsvarer et tyveri hver halvtime gjennom hele året.

– Det stjeles i betydelige mengder, og vi er opptatt av at beboere i Oslo i størst mulig grad skal kunne bevege seg uten å måtte være redd for tingene sine, sier politimester Hans Sverre Sjøvold.

Han mener dette henger sammen med urbaniseringen i Oslo, med et bysentrum som trekker til seg flere folk. 71,8 prosent av lommetyveriene i Norge skjer i Oslo. Tallet er ganske likt tallene for 2010, da 7 av 10 lommetyverier skjedde i Oslo.

– Det er ingen tvil om at vinningskriminaliteten som fenomen er noe som plager mange osloborgere, sier politimesteren.

Mange fra utlandet

Mange av de som driver vinningskriminalitet i Oslo kommer fra utlandet. Lommetyveriene er ikke noe unntak. Rundt halvparten av de som pågripes for vinningskriminalitet i Oslo er hjemmehørende utenfor hovedstaden, mange av dem i andre land.

– I 40 prosent av sakene hvor gjerningsmannen er kjent, er vedkommende utenlandsk statsborger, sier Sjøvold.

Han forteller at politiet samarbeider tett med UDI og prøver å begrense spesielt tyverier og narkotikaforbrytelser ved å sende kriminelle ut av landet, så lenge det er mulig.

– De som kommer til Oslo og begår kriminalitet uten å høre hjemme i Oslo eller Norge, ønsker vi å få utvist så fort som mulig, sier politimester Hans Sverre Sjøvold.

Les også: – Alle er velkomne til Oslo, men alt er ikke velkomment

Styrker satsingen

Politiet opprettet i august en egen gruppe som skal jobbe for å stoppe lommetyvene. Visepolitimester Roger Andresen opplyser at dette allerede har begynt å gi resultater.

– Vi har bestemt oss for at vi er nødt til å gjøre noe med dette. Vi kunne se i desember at økningen var halvert i desember sammenliknet med året før. Det tyder på at vi sakte, men sikkert kan se noen resultater allerede, sier Andresen.

Og satsingen fortsetter. Til sommeren får Oslo politidistrikt 70 nye stillinger. Ti av disse skal gå til arbeidet med å stoppe lommetyvene i byen.

I tillegg til lommetyverier, er det også en betydelig økning i andre typer tyverier i Oslo. Antall innbrudd i både villaer og leiligheter har økt noe fra 2011, men tallene er likevel godt under halvparten så høye som i 2008 og 2009, da man nådde den høyeste toppen siden 90-tallet.

Les også: Slik blir du rundstjålet

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere