RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slitne, men stolte


Ullern-entusiastene Reidar Martinsen (t.v) og Morten W. Krogstad (bokens redaktør) er fornøyde med jubileumsboken som nå er klar, litt etter skjemaet. Du kan blant annet kjøpe boken i informasjonen på CCVest.
Ullern-entusiastene Reidar Martinsen (t.v) og Morten W. Krogstad (bokens redaktør) er fornøyde med jubileumsboken som nå er klar, litt etter skjemaet. Du kan blant annet kjøpe boken i informasjonen på CCVest. Foto: Foto: Fredrik Eckhoff
Judo, turn, langrenn, hopp, bryting, tennis, fotball, basket, håndball, bandy og mye mer. Ullern IFs 100-årige historie inneholder et bredt spekter av idretter og mange store prestasjoner, både på og utenfor arenaene.

ULLERN: De er ikke helt lite stolte, Morten W. Krogstad og Reidar Martinsen, der de sitter med hvert sitt eksemplar av den store jubileumsboken. Førstnevnte har vært redaktør for boken, og Martinsen har, sammen med Thor Daniel Steen og Knut Vågnes, sittet i redaksjonen.

100 års lokal idrettshistorie fra Ullern, Bjørnsletta, Lilleaker, Lysejordet og Bestum er samlet i et verk på hele 277 sider, med mer enn 500 bilder og illustrasjoner.

Mange foreninger

Dagens Ullern Idrettsforening, som feiret 100 år med stor fest i fjor, hadde sitt utspring i Ullern Skiklubb, dannet i 1909.

I løpet av 100 år har foreningen tatt opp i seg flere idretter gjennom ulike sammenslåinger. Mellom 1946 og 1971 het foreningen Liull, etter sammenslåingen med Lilleaker Idrettsforening, og i 1971 ble Bestum Idrettsforening, som hadde historie helt tilbake til 1914, en del av Ullern Idrettsforening. Det samme ble Lilleaker turnforening og Ullern Basket.

Alle disse idrettsforeningene har satset på mange forskjellige grener gjennom årene, og tilsammen kan Ullern IF vise til et imponerende spekter av idrettslig aktivitet!

Men når vi spør Krogstad og Martinsen om hva som er den største hendelsen i foreningens rikholdige historie, er det ikke et sportsresultat som nevnes først.

– Det var da Ullernbanen ble ryddet og gravd ut på 20-tallet, for hånd. Dette er en av de store prestasjonene i historien, sier Martinsen. Han peker på bildet av den enorme dugnadsgjengen som henger i klubbhuset og som naturligvis har fått sin plass i boken. Banen på «Sletta» var den gang faktisk Nord-Europas aller største fotballbane.

– På Lilleaker var det mange vognmenn som kjørte varer. De møtte opp her med vognene sine og hjalp til, forteller han.

Idrett overalt

Opp gjennom årene har Ullern-atleter i alle aldre utfoldet seg mange steder i området. Hoppbakker og skiløyper, brytelokaler og turnlokaler, tennisbaner og bandybaner har dukket opp og forsvunnet.

At det for eksempel har vært enorm skiaktivitet på Lysejordet, er kjent for de fleste, men visste du at en av datidens viktigste hoppbakker i landet het Ullernbakken og lå i området der Lysejordet barnehage ligger i dag?

Altså opp mellom der det i dag er terrasseblokker. Bakken ble stadig større og bedre, noe som er behørig nevnt i boken.

Den kjente idrettshistorikeren Jakob Vaage har skrevet dette: «Sent på høsten 1929 tok arbeidet sin begynnelse. Ca. 3000 kubikkmeter av overgangen blev sprengt ut og fylt nederst på sletta. Hvor mange ganger har ikke Ullernbakken fått kritikk for sin dårlige slette. Med denne forandring kunde Ullernbakken atter måle sig med de beste bakker i landet.»

Mange høydepunkter!

Krogstad og Martinsen trekker frem mange høydepunkter gjennom foreningens 100 år. De vil gjerne snakke om turn, som var en del av foreningen helt til i fjor, om bryting som var stort i flere tiår, om judoavdelingen som blomstret på 70- og 80-tallet, om friidrettsheltene i mellomkrigstiden, om Kongepokalen som likevel ikke kunne deles ut i Ullernbakken på grunn av snømangel, om den fantastiske fotballskolen, om basketgutta som tok fire titler, om basketjentene som for aller første gang i fjor var best i landet, om tennisstjerner som har vunnet NM-titler i fleng og om fotballgutta som nærmest sjokkerte fotball-Norge da de rykket opp i 1. divisjon to ganger på 90-tallet. Og mye mer!

Men det er det plass til på 277 sider, ikke en avisartikkel i Ullern Avis Akersposten.

Enormt arbeid

Redaktør Krogstad kan se tilbake på hele 2500 timers arbeid med jubileumsboken, og han innrømmer at han tviler på at de hadde satt i gang prosjektet om de visste hvor mye jobb det ville bli!

– Vi skulle vært ferdige til påske, men så hørte vi stadig om stoff som var på vei, sier Krogstad.

Men i dag er de fornøyde likevel. De er enige om at resultatet er blitt flott og er stolte av at boken er blitt en realitet.

De er også enige om at Ullern IF lever i beste velgående etter 101 år, med sine 1700 medlemmer fordelt på fotball, bandy, håndball og basketball.

– Det har aldri vært større aktivitet i Ullern IF enn det er nå, sier Krogstad.PS!
De to førstkommende lørdagene vil det være ekstra fokus på jubileumsboken på CCVest, og du kan få kjøpt den i informasjonen på kjøpesenteret.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere