RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

FORVANDLINGEN: Store murvillaer preger Tidemandsgate. Hadde slottet blitt plassert på østkanten, ville Frogner hatt små trehusbebyggelse som på Kampen og Vålerenga. FOTO: ANDERS JØRSTAD
FORVANDLINGEN: Store murvillaer preger Tidemandsgate. Hadde slottet blitt plassert på østkanten, ville Frogner hatt små trehusbebyggelse som på Kampen og Vålerenga. FOTO: ANDERS JØRSTAD

Slottet formet vestkanten

Hadde slottet blitt oppført på østkanten, ville Frogner sett ut som Kampen og Vålerenga, mente kunsthistoriker under bydelsvandring

FORGNER: Hadde slottet blitt oppført på østkanten, ville Frogner sett ut som Kampen og Vålerenga, mente kunsthistoriker under bydelsvandring

Etter antikvaren

Det var under sist torsdags nøytralpolitiske bydelsvandring med bystyrerepresentanter og bydelspolitikere, at kunsthistorikeren med doktorgrad i byarkitektur, Truls Aslaksby, førte an som den lærde troppsjef.

Etter å ha gitt en kort brifing inne i den gule sveitservillaen på Tidemandsstuen, dro Truls Aslaksby med politikerne på slep nedover Nordraaks gate, der han gjorde sine første bemerkninger.

Gaten her har fått navnet etter Rikard Nordraak.

Og mens gatene på vestkanten ofte bærer navn på kjente norske kunstnere, bærer gatene på østkanten navn på det nordiske, som Gøteborggata og Københavngata.

Bellevuhøyden

På midten av 1800-tallet bodde de mest prominente borgerne ved bryggene på østkanten, og den opprinnelige planen var å plassere slottet på Kampen. Det viste seg imidlertid at Kong Karl Johan ville ha det på Bellevuehøyden, noe som etter hvert ble styrende for hvor "beste vestkant" skulle ligge.

Etter at slottet sto ferdig i 1849 begynte det å skje forandringer på plassen bak Slottsparken. Mange små trehus ble erstattet av store villaer, og når infrastruktur i form av veier, skole og kirke kom på plass, begynte området mellom Slottsparken og Frognerparken virkelig å ta form, slik vi ser i dag, der store murvillaer preger området langs denne strekningen, forklarer Aslaksby.

Bydelsvandringen fant sted torsdag 28.august.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere