*Nettavisen* Nyheter.

Slutt for okkupantene i Brakkebygrenda

Okkupantene (f. v.) “Alex”, “Nina” og “Jan” foran “Kakerlakken cafe – club”, eller “jamrommet”. Her spiller musikere sammen, og det finnes en liten bar. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Foto: Tarjei Kidd Olsen

Politiet har fortalt okkupantene at de må flytte frivillig eller bli tvunget ut meget snart, mens kommunepolitikerne gir opp å redde Brakkebygrenda.

GAMLEBYEN: I helgen sendte okkupantene på den gamle branntomta i St. Halvards gate 27 ut en mail hvor de skriver at «Brakkebygrenda vil etter all sannsynlighet bli kastet ut i løpet av neste uke.»

Til dittOslo.no skriver okkupantene at det «er politiet som har gitt beskjed om at de vil komme kort tid etter mandag. Av taktiske grunner vil de ikke si når.»

Politiet bekrefter ovenfor dittOslo.no at utkastelsen nok kommer snart, men vil ikke gi en dato eller avsløre flere detaljer om planene.

I en pressemelding legger okkupantene til at de «har fått flere besøk av et firma som skal bygge et stort gjerde rundt tomta, slik at ingen andre enn eier kan benytte seg av den. Sitat nabo: Tomta blir igjen et sår i en ellers så levende bydel.»

Okkupantene sier at de har laget et byøkologisk og miljøvennlig alternativ til storsamfunnet, og et sted hvor noen av dem som ikke kommer inn på boligmarkedet kan bo. Men visse naboer mener at Brakkebygrenda skader boligprisene i området.

For stygt

I fjor ga Plan- og bygningsetaten (PBE) beskjed til grunneieren om at Brakkebygrenda må fjernes.

Dette begrunner etaten blant annet ved å peke på en bestemmelse i Plan- og bygningsloven om at ubebygd areal i bebygd område skal holdes i ryddig og ordentlig stand. PBE synes at Brakkebygrenda er «skjemmende».

PBE truer med å ilegge grunneieren dagbøter hvis Brakkebygrenda ikke fjernes, og allerede i februar hadde grunneieren sikret seg en dom i Oslo byfogdembete som sier at okkupantene kan fjernes med makt når som helst.

Og etter utsettelser og mye frem og tilbake mellom PBE, okkupantene, grunneieren, politikere, beboere, aksjonister, politi og domstol, ser det altså ut til at det nå kan være slutt for Brakkebygrenda.

Politiet: – Ikke mer å ha dialog om

Pressesjef Unni Grøndal ved Oslo politidistrikt sier at politiet har hatt en god dialog med okkupantene de siste ukene, men at de nå må fjernes med tvang hvis de ikke flytter frivillig.

Hun legger til at politiet ikke har noe personlig mot okkupantene, men forholder seg til dommen i Oslo byfogdembete.

– Politiet opptrer på vegne av Namsfodgden i Oslo fordi det foreligger en kjennelse i retten, sier pressesjefen til dittOslo.no.

– Politiet har på vegne av Namsfogden hatt en dialog med de som bor der. Jeg vil understreke at det har vært en veldig god dialog, og de har vært veldig gode å samarbeide med. Men nå er det ikke noe mer å ha en dialog om, og så har de fått beskjed om å finne et sted å bo. Da blir det politiet som bistår på vegne av grunneieren og Namsfogden hvis de ikke flytter frivillig, sier Grøndal.

Okkupantene har tidligere sagt at de ikke har tenkt å flytte seg frivillig.

Politikerne gir opp å redde Brakkebygrenda

Samtidig pågår det en politisk behandling av okkupantenes sak i byutviklingskomiteen på Rådhuset. De skal ta stilling til Brakkebygrenda og okkupantenes skjebne på et møte 21. mai.

Byutviklingskomiteen tar utgangspunkt i okkupantenes offisielle såkalte «innbyggerinitiativ», med nesten 400 underskrifter fra støttespillere.

Initiativet går ut på at Brakkebygrenda må få bli, eller at okkupantene må få et alternativt sted å bo. Politikerne må vurdere om de skal støtte et av disse kravene, si blankt nei, eller finne en annen løsning.

Men nå har det vist seg at støttespillere i byutviklingskomiteen definitivt ikke vil kunne redde Brakkebygrenda, i følge komiteens nestleder Espen Ophaug (V):

– Vi har prøvd å finne ut hva slags handlingsrom vi har som politikere i Oslo bystyre. Enden av visa er at dette er en privatrettslig affære. Hvis grunneieren har fått en rettslig begjæring, så har vi ikke noen andre virkemidler, sier nestlederen til dittOslo.no.

– Vi ønsket å se om det var mulig å løse dette på en minnelig måte, men privat eiendomsrett er privat eiendomsrett. Vi kan ikke gripe inn i den, rett og slett. Dette er en sak mellom de som bor der og eieren, sier Ophaug.

– Hva med innbyggerinitiativets krav om at det i så fall bør fremskaffes et alternativt sted hvor okkupantene kan fortsette prosjektet sitt?

– Initiativet skal behandles i vårt møte 21. mai. Vi må behandle det, men jeg vet ikke helt om det er mulig å finne en tomt som kommunen eier hvor vi sier at de kan bli værende. Kommunen har noen eiendommer som ikke er i bruk, men om disse er egnet vet jeg ikke. Det blir opp til de ulike partiene å se om de har noen gode initiativer, sier Ophaug.

– Vi har blitt oversett

Brakkebygrenda har vært på en kommunikasjonsmessig offensiv etter at utkastelsesprosessen begynte i fjor. I helgen sendte de ut en pressemelding hvor det blant annet står:

«Denne utkastelsen vil ikke løse problemet Oslo kommune har skapt. Tomta vil igjen bli stående brakk. Vi håper kommunen skjønner at utkastelser og bøteterror ikke kan få oss til å opphøre å eksistere. Vi regner med at kommunen selv vet at samme hvor vi drar etter dette, vil vi bli stemplet som illegale og jaget bort.»

Hvis de blir kastet ut, krever de «en alternativ projektplassering som har ingen eller mindst muligt betong på grunden, har lett tilgang til vanntilførsel, har mulighet til tilkobling av elektrisitet, er i byen innenfor Ring 2, [og] er på størrelse med tomta i St. Halvards gate 27.»

Samtidig har Anita Hillestad, en støttespiller som lager en dokumentar om Brakkebygrenda, publisert et YouTube-klipp hvor den canadiske kultmusikeren og norgesvennen Geoff Berner oppfordrer okkupantene til å yte motstand mot utkastelsen, i et opptak fra nettopp Brakkebygrenda.

Se filmen her (fra Youtube.com):

LES MER FRA DITTOSLO.NO:

Ekebergs damer provoserer – debatten fortsetter

Person brant til døde i Torshovdalen

Skulle selge bobil, kjøper forsvant med en halv million

=Oslo-selgere svarte på 400 spørsmål

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.