*Nettavisen* Nyheter.

Slutt på isvei – og nakkebrudd?

Trond Enkerud informerer om hvem som i fremtiden har ansvaret for gangveien fra stasjonen og ned til Frognerseteren.Foto: Vidar Bakken

Om vinteren har folk tatt banen til Frognerseteren stasjon og snudd umiddelbart etter å ha sett gangveien ned mot Frognerseteren. Et av Oslos turistmål har tidvis vært utilgjengelig.

Klikk på bildet for å forstørre.

I VINTER: Slik var tilstanden i gangveien i lange perioder.

Klikk på bildet for å forstørre.

MÅ SKILTES: Her starter akebakken, mens gangveien går til siden til venstre i bildet. Foto: Vidar Bakken

FROGNERSETEREN: – Fra nå av er det klart hvem som skal ha ansvaret for denne gangveien i fremtiden. Det blir bymiljøetaten i sommerhalvåret og Sporveiene i vinterhalvåret, sa Trond Enkerud under befaringen på Frognerseteren.

Det betyr at Bymiljøetaten tar ansvar for opparbeidelse og vedlikehold av veien, mens Sporveien har ansvaret for brøyting og strøing fra stasjonen og ned til Frognerseteren.

DittOslo tok saken

Tidligere har ingen tatt ansvar for brøyting, strøing eller vedlikehold. De eneste som stort sett har hatt glede av veien om vinteren er akerne. Passasjerer som har gledet seg til å besøke og nyte utsikten over Oslo fra restauranten på Frognerseteren, har ofte snudd med uforrettet sak. Iskappen og snømengdene fra stasjonsområdet innbyr ingen til spasertur.

Les også: Håpløse forhold for gående

DittOslo har tatt opp saken etter at lokalpolitikere, passasjerer og næringsliv i området flere ganger har etterlyst hvem som har ansvaret for å drifte veien fra stasjonen. Fredag var det befaring med formål å komme frem til en løsning for gående, men også for akerne.

Ikke skille

Ett av problemene som Knut Solheim i Akeforeningen pekte på, var at det ikke var noe fysisk skille mellom akere og gående på veien fra stasjonsområdet og der selve akebakken startet, 100 meter lenger ned. Han ville gjerne ha et gjerde hvor disse ble atskilt på strekningen.

Nå er det vedtatt at strekningen blir strødd i hele veiens bredde og at akerne må trekke eller bære kjelken/brett frem til akebakken, som er en tilførselsbakke til Korketrekkern.

Kantgjerde

Bydelspolitikerne Arild Gjervan (H) og Jane Steenbuch (H) pekte på at akerne kunne stikke ut i skogen på høyre side og lage en egen løype i konflikt med gangveien lenger ned.

Bymiljøetaten vurderer å sette opp gjerde i kanten på den øverste delen, ned til der akebakken starter.

Les også: Frognerseteren er utilgjengelig igjen

Nakkebrudd

Tomm Murstad jr. i Skiservice fortalte at manglende skilting gjorde at enkelte gående gikk videre rett frem i selve akebakken i stedet for å følge gangveien. Flere gående har blitt truffet av akere som kommer i full fart bakfra.

– Vi vet konkret om nakkebrudd, flere lårhalsbrudd og flere andre skader på grunn av dette. Her må det skiltes «kun for akende» og med skilt til gangveien, sa Murstad.

Bymiljøetaten vil nå sette opp hensiktsmessig skilting.

Fornøyd

Enkerud informerte om at det for første gang ville bli preparert skiløype direkte fra Frognerseteren stasjon og innover i marka. Han sa også at bymiljøetaten ville preparere den delen av akebakken, som regnes som tilførsel til Korketrekkern.

En som er glad for tiltakene er daglig leder på Frognerseteren restaurant, Walter Kieliger. Han har vært fortvilet over alle som ikke har nådd Frognerseteren på grunn av forholdene i gangveien. Gjentatte ganger har han henvendt seg til bydelen og etatene.

– Jeg er fornøyd med det jeg hører. Nå håper jeg at dette blir fulgt opp på en ordentlig måte, sier Kieliger.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.