RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Slutt på lokkepriser


KJØP BOLIG TIL RIKTIG PRIS: Lokkepriser som enkelte meglere har operert med, er på vei ut.
KJØP BOLIG TIL RIKTIG PRIS: Lokkepriser som enkelte meglere har operert med, er på vei ut. Foto: Illustrasjonsfoto: ANB

Det viser en ny undersøkelse fra Forbrukerombudet.

På samme tid i fjor brukte noen eiendomsmeglere lokkepriser i hele åtte av ti annonser, noe Forbrukerombudet fastslo var en bevisst og systematisk bruk av slike priser.

Meglerne satte da prisantydningen bevisst lavere enn det selgeren var villig til å akseptere; bare for å få folk til å komme på visning.

Fortsatt finnes enkelte annonser med et relativt store sprik mellom prisantydning og takst – opptil 100.000 kroner.

Men Forbrukerombudet mener det skyldes utviklingen i markedet, eller at prisantydningen blir nedjustert fordi det er vanskelig å få solgt boligen.

 

600 annonser

Forbrukerombudet har denne gangen undersøkt om lag 600 nettannonser for boliger fra meglerfirmaer i utvalgte områder i Oslo.

Etter en tid med nedgang, er boligmarkedet på vei oppover igjen. Og formålet med undersøkelsen er derfor å finne ut om noen av meglerkontorene fortsatt benytter lokkepriser for å tiltrekke seg potensielle kjøpere.

Undersøkelsen viser at en klar overvekt av annonsene nå har prisantydninger som er omtrent sammenfallende med verditaksten.

Det innebærer at ingen av de undersøkte meglerkontorene i dag benytter lokkepriser systematisk som en bevisst markedsføringsstrategien, mener forbrukerombud Gry Nergård, som er fornøyd med at bruken av lokkepriser er klart lavere enn på samme tid i fjor.

– Reelle prisantydninger er etter vår vurdering med på å gjøre boligmarkedet både tryggere og mer oversiktlig for forbrukerne, sier hun.

 

Systematisk bruk

Forbrukerombudet har i lengre tid satt fokus på markedsføring av boliger, og da spesielt bruk av lokkepris.

På bakgrunn av klager fra boligkjøpere, gjennomførte Forbrukerombudet derfor gjentatte undersøkelser i fjor.

Ifølge ombudet ble det da avdekket systematisk bruk av lokkepriser ved tre meglerkontorer i Oslo tilknyttet Aktiv Eiendomsmegling og Ihus Grünerløkka.

De ble bedt om å undertegne en avtale om at de ikke skulle markedsføre boliger med urealistisk lave prisantydninger i framtiden.

 

Følger utviklingen

Også bransjeorganisasjonene har arbeidet aktivt for å bukt med lokkepriser, og det kan ha bidratt til en holdningsendring hos meglerne, mener Forbrukerombudet.

Men erfaringen viser at bruk av lokkepris stort sett er et problem når markedet vokser. Forbrukerombudet vil derfor følge utviklingen tett.

– Vi kommer til å gjennomføre nye tilsvarende undersøkelser i tiden framover, fastslår Nergård. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere