Slutt på moroa

De med fire bein må vente helt til august før de kan utfolde seg helt fritt igjen.

De med fire bein må vente helt til august før de kan utfolde seg helt fritt igjen.

Nå er friheten over for familiens firbeinte. Men det finnes ett og annet «smutthull».

OSLO: Fra 1. april trår igjen båndtvangen, til mange hundeeieres store frustrasjon, i kraft. Hunder skal holdes bundet fram til 20. august, og påbudet gjelder både i Marka og ellers i byen.

Med god grunn

Det virker kanskje harmløst å la bikkja løpe rundt fritt i skog og mark, men for fugler i hekketida og hjortekalver kan dette være svært stressende. Båndtvangen gjør at viltet får bedre muligheter til å klare seg. Særlig for fugler som hekker på bakken i stedet for i trær, kan hundebesøk føre til at foreldrefuglen ikke får ruget i fred og at klekkinga derfor mislykkes.

Når eggene klekkes og fugleungene etter hvert forlater redet, er det mange unger som lever på bakken i nærheten av reiret. De kan ikke fly ennå og blir fortsatt matet av foreldrene. Også rådyr- og elgkalver er sårbare for forstyrrelser fra hunder. Når rådyrkalven blir redd, ligger den og «trykker» langs bakken og er et lett bytte for en hund, opplyser Friluftsetaten på sine nettsider.

Friområder

For at ikke hunden skal frustrere livet av seg gjennom vår- og sommermånedene, er det opprettet til sammen ti friområder i Osloområdet, blant annet i Grefsenkollveien.

Men det er grunn til å være forsiktig; Nordre Aker Budstikke skrev i fjor om hundeeiere som synes området ikke er godt nok sikret mot at hundene kan løpe ut i veien.

De ti områdene som er plukket ut så langt er grøntområder hvor du kan slippe hunden din løs for trening, lufting og dressur. Her kan alle firbeinte gledesspredere få boltre seg fritt på frydefullt hundevis, opplyser Friluftsetaten, som også lover at områdene blir tydelig skiltet.

Selv om det er snakk om «friområder», er det visse kjøreregler som gjelder:

- Hundeholder skal alltid ha god kontroll på hunden når den er løs. Det er også viktig å vise hensyn til alle andre brukere av området.
- Tisper med løpetid kan naturlig nok ikke slippes fri på disse områdene. Som overalt ellers må hundeholder også på disse friområdene fjerne eventuelle etterlatenskaper (hundebæsj) etter hunden sin.
- Ønsker en å drive med organiserte aktiviteter, som for eksempel dressurkurs, må det søkes om tillatelse fra Friluftsetaten til dette på forhånd.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag