*Nettavisen* Nyheter.

Slutt på respekten

Trygg Trafikk er helt åpen på at bilistene ikke respekterer gangfelt og at det er lite å gjøre med det.

OSLO: Bilistene respekterer ikke vanlige gangfelt lenger. De fleste ulykkene skjer nettopp i gangfelt. Mange steder slipes markeringene i gangfelt vekk, fordi de gir fotgjengerne falsk trygghet. Det gjøres for å overlate en større del av ansvaret til fotgjengerne selv. Det som sikrer gangfeltene best er lysregulering eller opphøyde gangfelt, sier fylkesleder for Trygg Trafikk i Oslo, Vibeke Rørholt.

Ullern Avis Akersposten forteller Rørholt om erfaringene vi gjorde ved Makrellbekken stasjon. Gangfeltet er skiltet, men uten markeringsstriper. Hun kjenner ikke dette gangfeltet, men uttaler seg på generelt grunnlag.

Én ting er at mange bilister er opptatt av seg selv og det å komme først fram. De setter opp farten for å rekke fram til gangfeltet, slik at de slipper å stoppe. I tillegg har vi i bilen fått en rekke innretninger som stjeler oppmerksomhet fra sjåførene. Man forholder seg til inntrykk fra mobiltelefoner, stereoanlegg, GPs og så videre. Det går på bekostning av oppmerksomheten mot trafikkbildet, deriblant fotgjengere, sier Rørholt.

Hun viser til konsekvenser av at ansvaret i større grad blir overført til fotgjengeren.

Det er trist, fordi det går spesielt utover barn og eldre som for eksempel ikke har samme reaksjonsevne som andre. Barn har heller ikke samme beregnings- eller vurderingsevne som voksne, sier Rørholt, som etterlyser holdningsendring hos en del bilister.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag