Slutt på Skoda-vitsene

STOR: Med lengde på 4,84 meter er stasjonsvognen av Superb Skodas klart største bil.

STOR: Med lengde på 4,84 meter er stasjonsvognen av Superb Skodas klart største bil.

Bilmerket Skoda får seg stadig flere venner.

MYE PLASS: Større bagasjerom finner du ikke hos noen av konkurrentene.

Dersom noen for 20 år siden hadde antydet at Skoda kom til å bli et stort bilmerke med kvalitet på høyde med de beste, ville vedkommende blitt ledd ut og servert en passende Skoda-vits.

Ingen vitser lenger om bilmerket, som for lengst har lagt bak seg tunge aktører som Mazda, Mitsubishi, Nissan og Honda – alle kjent for å bygge nærmest uslitelige biler.

Så langt i år dupper Skoda-salget litt, men det skyldes først og fremst innfasingen av nye modeller, hevder markedssjef Anders Løvik. Og med Yeti og Superb stasjonsvogn på plass sikter Skoda høyere:

– Målet vårt er å selge 5750 biler neste år, sier Løvik.

Enormt bagasjerom

Makter Skoda det vil de være på størrelse med Audi, Volvo, Peugeot og Opel i et marked som trolig absorberer 100.000 nye personbiler.

Yeti regnes i dag som Skodas mest spennende bil, mens nye Superb stasjonsvogn blir den største. Men lengde på hele 4,84 meter strekker den seg like langt fra støtfanger til støtfanger som storselgeren Ford Mondeo.

Vi tror det neste år skal være mulig å selge 1500 Superb med stasjonsvogna på plass.

Superb bygges over samme tekniske lest som den noe mindre Octavia, Skodas virkelige storselger i Norge, men den er likevel betydelig større.

Eksempelvis laster bagasjerommet hele 633 liter – og 1865 liter når baksetet legges ned. Ingen andre familiestasjonsvogner sluker mer bagasje.

Opplevd kvalitet

Best av alt med Superb stasjonsvogn er likevel at den opplevde byggekvaliteten ikke står tilbake for eksempelvis VW Passat. Hvilket igjen understreker at Skoda nok en gang seiler opp som VWs argeste konkurrent.

Ikke rart av VW-konsernet har holdt igjen Superb stasjonsvogn for at den ikke skulle forstyrre salget av Passat.

Skoda er ikke lenger noen billig bil og prises nå direkte mot konkurrentene, hvilket betyr startpris på 305.000 kroner for stasjonsvogna av Superb utstyrt med 105 hk dieselmotor.

Med firehjulstrekk fyker prisen opp med over 100.000 kroner, fordi de mindre motorene ikke blir tilgjengelige med 4x4 før mot slutten av neste år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.