RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Små men viktige budsjettjusteringer


Mange møtte opp i Bydelshuset for å høre lokalpolitikernes argumentering rundt 2009-budsjettet.
Mange møtte opp i Bydelshuset for å høre lokalpolitikernes argumentering rundt 2009-budsjettet.
2009-budsjettet for Søndre Nordstrand ble torsdag betegnet som noe av det vanskeligste og verste bydelen har hatt til behandling. Men det ble enstemmig vedtatt etter små, men viktige justeringer

SØNDRE NORDSTRAND:Bruker Søndre Nordstrand for mye penger, eller er overføringene de får alt for små? Ja, det kan selvfølgelig diskuteres. Men i bydelsutvalgets budsjettbehandling torsdag var det klar og enstemmig tale. Bydelen har masser av flotte personressurser, men bydelen er så annerledes sammensatt enn de andre, og det koster penger.

Når det er sagt, er det helt klart at man må ta vare på de mange frivilliges innsats og honorere dem for det. Dermed ble det små justeringer på bydelsdirektørens budsjettforslag som nettopp tilgodeser de som får hjulene til å gå rundt.

Blant annet skal Prinsdal eldresenter få beholde sin aktivitør, det blir penger til forebyggende ungdomsarbeid, og om det blir mulig å få forklart Rådhuset at bydelen bør få en betydelig gjeldsreduksjon, ja, da kan det kanskje bli mulig å ytterligere styrke den store samleposten som kan hete ungdomstiltak.

Men om BU til slutt gikk enstemmig inn for budsjettforslaget til direktør Turid Glærum med noen få justeringer, var det mange spørsmål og forslag underveis.

Vil det for eksempel holde med de store foreslåtte nedskjæringer på barnevern? Hvor mange sykehjemsplasser vil bydelen få bruk for i 2009, og hvilke ungdomstiltak skal det satses på?

For sistnevnte tema kan det virke som det er noe uenighet om Søndre Holmlia Aktivitetssenter eller Røde Kors Ressurssenter på Mortensrud er det tilbudet som gir mest for pengene. Begge steder er populære, og helst skulle det ha vært penger nok til bred drift av begge steder.

Samtidig som BU hadde sitt møte, satt styret i Søndre Holmlia Aktivitetssenter sammen for å drøfte stedets videre drift.

Selv om driften der kanskje har vært noe utradisjonell, er det ingen tvil om at Holmlias eneste tilbud til ungdom må videreføres, sa Arezo Naghavian.

Som mor ser jeg at stadig flere har Kiwi, Esso og Narvesen som samlingssted, og det bekymrer. Kanskje det blir slik at de unge må ha sitt tilbud i form av diskotek på Manglerud politistasjon.

Og mens hun kjempet for de unges tilbud, gikk Einar Storsul, styreleder i Prinsdal Eldresenter på talerstolen og snakket varmt for hva det vil si at eldresenteret har et aktivt tilbud og ikke bare må være en kafeteria.

Barnevern

Men uten å være alene om å koste mye, så har det gjennom flere år vært barnevernet som har slukt penger i bydelen.

Barnevernet har fått mye ris på grunn av at det koster mye. Men et godt barnevern er det som oppdager mye og gjør noe med det. Og det koster, kommenterte tidligere BU-leder Thorbjørn Hansen.

Han var derfor bekymret for at budsjettet på dette punktet ikke vil holde.

Gi de unge tilbud så de slipper å gå gatelangs. Det er både bedre for dem, og gir trygghet for de eldre.

Tharald Beck (FrP) var redd for at de pengene som nå er satt av til barnevern ikke vil holde. Jeg tror vi i dag sitter og vedtar noe vi ikke har oversikt over

689 millioner

Det er nedstemmende og gir både bekymring og mismot når vi vet at vi må skjære ned så mye som vi nå gjør. Men vi må også se litt lyst på situasjonen. Vi har tross alt 689 gode millioner å gjøre mye bra for, sa Hanne Hodnebrug (KrF).

Vi må gå ned i kvalitet, men må passe på så vi investerer riktig.

Jeg føler at vår oppgave i år har vært å vurdere alle minusene, sa Liv Jorunn Eriksen (SV).

Å få dette budsjettet i havn har vært mulighetens kunst, var Trond Hjelmeruds (FrP) kommentar.

Det som vi er bekymret over, er barnevernet. Og det har aldri vært aktuelt å gi et dårligere tilbud på Prinsdal eldresenter eller nedbygge ungdomsarbeidet. Derfor vil vi i år, så rart det enn høres ut, følge Arbeiderpartiets justeringsforslag.

Hjemmetjenesten

Utenfor BU-lokalet på Rosenholm hadde bydelens fagforening tatt oppstilling og sammen med gløgg serverte de bekymringer knyttet til bydelens tjenestestilbud.

Og dette temaet ble fulgt opp av blant andre Anne Lene Dolmen (A).

Jeg er svært betenkt på at det skal bli vanskeligere å få hjelp enten det nå gjelder hjemmetjenester eller andre former offentlig støtte, sa hun.

Budsjettet er imidlertid vedtatt, men om det ble ønsket god jul alle veier, hang det litt bekymring i luften: Vil det nye året begynne med uforutsette utgifter og en ny runde med nedskjæringer. Tross alt ligger det an til at årets overforbruk vil ende på mer enn 10% av 2009-budsjettet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere