RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Små skoler kommer uheldig ut

Knut Even Lindsjørn (SV) ønsker å rydde opp i svakhetene ved dagens finansieringssystem for skoler.

LJAN: Lindsjørn, som er leder av Kultur- og utdanningskomiteen, mener at dagens system ikke treffer godt nok.

– Det fanger for eksempel ikke opp variasjoner i lønnskostnader, det er et tema som har gått igjen. Mange skoler har også klaget på at elever med særskilte behov ikke fanges opp godt nok, sier komitélederen som poengterer at et fordelingssystem ikke er en eksakt vitenskap.

– Derfor må vi være åpne for å justere når vi ser så tydelige skjevheter, og situasjonen på Ljan skole er jo et stjerneeksempel. Det er jo helt utrolig at Fylkesmannen skal måtte rydde opp og at de kommer i en situasjon hvor de må si opp folk. Dette blir en svært uforutsigbar situasjon for en liten skole, sier Lindsjørn.

Han tror at små skoler er spesielt utsatt for svakheter i systemet.

– Større skoler har gjerne mer handlingsrom, det er noen stordriftsfordeler. Små skoler har ikke det samme spillerom og muligheter for å foreta lure grep. Men når vi er enige om å ha små skoler, så må systemet dekke opp for de svakheter som finnes. Vi har et system som bare teller hoder i større og større grad, sier Lindsjørn og legger til at dette ikke er noe som bare gjelder Ljan skole.

– Skoler i både øst og vest rammes, blant annet ser vi litt av det samme problemet på Nedre Bekkelaget skole. Elever, foreldre og ansatte ved små skoler har krav på det samme tilbudet som andre. Den ekstrakostnaden det har å drive små skoler, må vi bare ta, sier komitélederen.

Lindsjørn tok i mars i år initiativ til en høring om finansieringssystemet. Høringen skal oppsummeres før budsjettbehandlingen i år.

– Jeg synes det er naturlig å foreslå endringer allerede i budsjettet for 2010. Så får vi se om vi kan få med et flertall på dette. I det minste håper jeg å få gjennomslag for at det er nødvendig med en ny gjennomgang av systemet, avslutter Knut Even Lindsjørn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere