RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Småhusplanen - en seier for velforeningene

Velforeningene i Oslo organiserte seg i Utvalget for harmonisk fortetting (UHF). Tre års intensivt arbeid med ny småhusplan ga resultater.

Lilleaker: - Det er klart vi er glade i dag. De nye bestemmelsene i småhusplanen vil i større grad bevare småhusområdene og sikre det unike særpreget som disse utgjør i Oslos kulturhistorie. Vi må få takke for den forståelse og åpenhet som de fleste politiske partier i Rådhuset har vist oss. Det har vært en politisk vilje til å gjøre noe med småhusplanen og i dag kan vi se resultatet av dette, sier Stig Nielsen som er en av to representanter fra UHF som sitter i plan- og bygningsetatens referansegruppe for småhusplanen.
- Samtidig er vi glade for at byantikvarens uttalelser skal tillegges økt vekt. Dette vil få betydning for bevaring av verneverdige hus, sier Nielsen.

Etatens misbruk


Nesten et samlet bystyre har vedtatt revisjonen av småhusplanen. Nå er det slutt på blokkbebyggelse i eplehagene og utbyggere må finne seg i at ny bebyggelse skal tilpasses eksisterende bebyggelse. Vi møtte tre glade representanter i UHF ved et omstridt bygg i Lilleakerveien.
- Her står vi ved en type blokkbebyggelse som ikke ville fått byggetillatelse etter den nye småhusplanen. Dette er bare et eksempel på hva skjønnsbruken i plan- og bygningsetaten førte til. Vi har en rekke eksempler på etatens misbruk av skjønn over hele byen. De nye definerte reglene for volum og høyde og krav til strøkstilpasning vil sette en stopper for dette, sier leder av UHF, Kjell. Fr. Jacobsen fra Røa Vel.

Slutt på plyndring

Ullern Avis Akersposten startet en serie av artikler tidlig i 2002, hvor avisen stilte spørsmålstegn ved utbyggeres og PBEs forståelse av småhusplanen med eksempler på dominant blokkbebyggelse. Representanter fra ulike velforeninger fant at de hadde felles interesser som igjen ga grobunn for organisering av velforeninger over hele Oslo. UHF ble senere en svært viktig aktør i revisjon av småhusplanen. Deres arbeid ble også fremhevet av politikere i bystyresalen.
- Nå er det slutt på at utbyggere med mål om størst mulig kvadratmeterproduksjon på kortest mulig tid setter dagsorden. Dette har tidligere også lagt føringer for arkitektenes arbeid. Arkitektene vil stå friere med de nye reglene, hvor de får en utfordring i å lage gode løsninger, tilpasset strøket og den omkringliggende bebyggelse, sier Thor Petter Christoffersen i Sollerud vel.
- Mange har trodd at dette har dreid seg om å ivareta store villaområder. Det er feil. Det dreier seg om å ivareta en unik småhusbebyggelse rundt sentrum av Oslo. Man skal vite at en stor del av denne er et resultat av sosial boligbygging i 50 og 60 årene. Mye av dette er tomannsboliger med en eierdel og en utleiedel. Dette kan igjen bli eksempel på ny boligbygging. Nå er det slutt på plyndring av tomtene, sier Jacobsen.
- Det er andre sider ved bystyrets vedtak som er viktig å merke seg. Det er blant annet strengere krav til å ivareta vegetasjon og biologisk mangfold. Det blir nå ikke tillatt å bygge nærmere enn 20 meter fra dammer og vassdrag, sier Nielsen.
- Vi er også glade for at det nå er krav om at 25 prosent av parkeringsarealet eller minst en plass skal ligge på bakkeplan. Det reduserer behovet for gateparkering og underjordiske parkeringsanlegg. Ingen vet for eksempel hva som skjer med overflatevannet med den stadige byggingen av store garasjeanlegg under jorden, sier Christoffersen.

Ny veileder

UHF skal fortsatt være med i det videre arbeidet med å lage en veileder for PBE som skal ivareta intensjonene i den reviderte småhusplanen.
- Selv om bestemmelsene er blitt strengere og mer konkrete er det behov for en veileder som reduserer etatens bruk av skjønn til et minimum. Blant annet trenger vi definering av begreper som heterogene og enhetlige områder. Omfanget av et område som skal være bestemmende for strøkstilpasning må også være definert. Det samme gjelder omkringliggende bebyggelses betydning for utforming av nybygg. Det er helt vesentlig at PBE nå gjennomfører en praktisering som er i samsvar med den oppfatning folk har av intensjonen i småhusplanen. I dette ligger også at dispensasjonsbruken i etaten reduseres til et minimum, i tråd med de føringer bystyret har lagt opp til. I arbeidet med veilederen håper vi på et godt og konstruktivt samarbeid i veiledergruppen og en fortsatt god dialog med kommunale politiske myndigheter, sier Nielsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere