RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Smak av sommer

Svensk kokk, dansk by, norske terrasser: Her er det sommer på gang, på tide å pille avgårde.

Det skjer hver eneste dag, like utenfor kysten vår: Millioner av reker skifter kjønn. Så mange som 50 ulike rekearter svømmer i norske farvann. Dypvannsreka er den vi er mest vant til. Den fødes som hannkjønn, men i 2-3 årsalderen skifter den kjønn og parrer seg. Parringen skjer om høsten og hunnreka bærer all rognen under bakkroppen gjennom hele vinteren.

Reker er nesten symbolet på sommer i Norge. Hvitvin og ferske reker på terrassen, det liker vi. Reker er dessuten veldig populære i forretter og i salater, som rekecocktail eller reker-i-avocado, mens fisk- og skalldyrsupper får et ekstra løft når reker legges i mot slutten, kraften fra dem blir helt supert i basen.

Store ferske reker smaker himmelsk i seg selv, men de tåler også å få et sprekt tilbehør. Chili, ingefær,karri, sitrongress, kokosmelk og lime er smaker som virkelig smeller i lag med reka. Dessuten kan de gjerne røykes, barbeques, syltes og grilles; så lenge reker behandles raskt, går det greit. De kan fort bli seige dersom de blir liggende for lenge i panna.

Skagen-toast er en mer tradisjonell klassiker. Denne elegante retten er skapt av Tore Wretman, et stort navn i restaurantbransjen han var blant annet med på å stifte det gastronomiske akademiet i Sverige. Wretman har også gitt ut en rekke kokebøker og er kjent for å ta vare på den svenske husmannskost-arven.

Det var i etterkrigstiden Skagen-toasten ble til med ferske reker lagt på ristet brød, gjerne toppet generøst med kaviar og en kvist med dill som flagget til topps. Navnet Skagen refererer selvsagt til den populære havnebyen på nordkysten av Jylland.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere