RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Smak av Østmarka


LUFTIG: Tusenvis har Mariholtet som turmål, men sportsstua er ikke lett å kjenne igjen fra småfly. Fra lufta ser man også godt demningen, som på grunn av drikkvannsrestriksjoner deler vannet i to. FOTO: PROMO
LUFTIG: Tusenvis har Mariholtet som turmål, men sportsstua er ikke lett å kjenne igjen fra småfly. Fra lufta ser man også godt demningen, som på grunn av drikkvannsrestriksjoner deler vannet i to. FOTO: PROMO
To ivrige markabrukere har laget en ny praktbok om Oslomarka.

ØSTMARKA: Kort vei fra rødt lys, stampende bilkø og full avtalebok venter lav puls, flotte friluftsopplevelser og gode smaker. Boken «Smak av Oslomarka» viser vei.

– Eventyret er rett rundt hjørnet. Det eneste du behøver å gjøre er å dra på tur, sier Ola Einbu og Øystein Søbye. Lørdag 4. desember signerer de boka på Ark Manglerud mellom klokka 15 og 16. Fra Mariholtet sportsstue serveres det rykende ferske smaksprøver.

I to år har de reist rundt og sanket opplevelser fra Markas grønne skoger; vår, sommer, høst og vinter. Forfatterne har besøkt 28 markastuer i Nordmarka, Romeriksåsene, Østmarka, Sørmarka, Vestmarka, Bærumsmarka, Lillomarka og Krokskogen. Om dette store området er det skrevet flere bøker – om flora og fauna, turstier, sykkelruter, kanoturer og fiskemuligheter.

Unike oppskrifter

– Men ingen av dem har tatt for seg alle smakene markastuene kan by på, sier Ola Einbu og legger til at «Smak av Oslomarka» byr på stuenes kultur- og gårdshistorie, kombinert med mat og oppskrifter som er spesielle for de enkelte stedene.

– Vi presenterer menneskene som driver stuene, forteller om opplevelsesmuligheter og severdigheter i området og gir forslag til turer. Vi tar også leseren med opp i fly slik at de får se Oslomarka fra en ny og annerledes vinkel, fortsetter han.

Store områder

Oslomarka er et eventyrlig friluftsområde, som er større enn mange tror. De store skogene strekker seg nemlig over 1.700 kvadratkilometer i fem fylker og 19 kommuner. Til sammenligning er Oslo kommune 454 kvadratkilometer og Bærum kommune 192.

Forfatterne driver sitt eget forlag, kulTurforlaget, og de siste 10 årene har de gitt ut hele åtte bøker fra Oslo og Akershus; blant annet «Smak av Romerike», «Smak av Oslo», «Smak av Follo» og «Romerike - eventyrlige opplevelser» .

De understreker begge at Oslomarka er unik i europeisk sammenheng. Ingen andre hovedsteder i Europa er omkranset av så store friluftsarealer. Øystein Søbye synes særlig de korte avstandende fra trafikkerte lyskryss til skogens ro er svært fascinerende.

– En knapp halvtime fra Karl Johan tar myke skogstier deg videre ut på tur i Nordmarka. Fra de tett befolkede områdene i våre tre bydeler er det kort vei inn i Østmarka, til flotte fiskevann, til et mylder av turmuligheter og serveringssteder med fersk bakst, sier han.

Felles for alle markastuene er at vertskapet selger egne hjemmelagde produkter til turgåere; nystekte boller, wienerbrød, kringler, vafler eller smultringer. Noen av stedene inviterer til selskap og kan da friste med lekre retter.

Under arbeidet med «Smak av Oslomarka» har forfatterne fått en smak av det gode liv. Ferden har gått gjennom vakkert landskap, langs idylliske skogsvann og viltre elver, til luftige topper og bratte lier fargelagt av rødmende tyttebærlyng. Vi har fulgt brede skogsbilveier og snirklete stier på vei ut i eventyret. Til et fiskerikt og blinkende vann langt fra hverdagens oppgaver og gjøremål, til et sted hvor pulsen er lav, sier de og tenker tilbake på mange gode opplevelser. På kaffebålet som knitret ved skogstjernet, på ørreten som vaket og musvåken som sirklet på himmelen.

– «Smak av Oslomarka» viser vei til steder der du kan sanke slike opplevelser; langt til skogs og til topper hvor utsikten er vid. Til stuene der vertskapet venter med gode smaker og brede smil. Pakk tursekken og snør skoene, oppfordrer «skogskarene».

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere