Smaken av business

? Sjokolade får folk til å smile, sier Marwa Bahij (15 år) og Phanida Meesin (14 år).

? Sjokolade får folk til å smile, sier Marwa Bahij (15 år) og Phanida Meesin (14 år).

Elever i niende klasse på Lofsrud skole fikk til sammen fem priser for sine elevbedrifter under Oslos Entreprenørskapsmesse nylig.

Nithula Gnanachandran, Maria Berget, Ida Hoel, Miriam Garadeu og Trine Berre (alle 14 år) vant tre priser for sin oppfinnelse: smykkerammen SmartHeng. Prisene de vant var beste salgsteam, beste logo (tredje plass) og beste presentasjon. Se nettsiden deres smartheng.moo.no

LOFSRUD: Syv jenter forteller stolt om produktene sine. Den ene gruppen, som kaller seg Smart - Heng, lager smykkerammer.

? De kan stå på bordet eller henges på veggen. Poenget er å henge opp smykkene sine på rammer, alt fra øredobber til kjeder, så roter man ikke bort noe. Det er jo typisk å bare slenge alt opp i en boks, men da kan det være vanskelig å finne to like øredobber, sier Trine Berre.

Krispi Kon er navnet på den andre gruppen. De lager hjemmelagd konfekt, som de legger pent i like hjemmelagde søte esker.

? Vi har en unik oppskrift. Sammensetningen er hemmelig, forteller Phanida Meesin, og tilbyr en smakebit.

Smakfull, spennende og ikke minst god, er dommen fra undertegnede.

SmartHeng

I høst delte elevene seg inn i grupper. Nytenkningen og kreativiteten blomstret. Hva slags interesser og ferdigheter de hadde, var spørsmål som dukket opp. Hva slags produkter behøver man i dag, som ikke allerede eksisterer? Elevene ble utfordret til å komme med gode forretningsideer, basert på sin egen kompetanse innen ulike områder og enkle markedsundersøkelser. De skulle så etablere, drive og avvikle sin egen lille bedrift i løpet av skoleåret.

? Vi kom på ideen sammen i gruppa, sier jentene bak Smart- Heng.

Jentene dekorerer rammer som er lagd for å kunne henge all verdens smykker på. De reklamerer med at det er dekorativt, at man vil tjene penger på det, ettersom man sparer alle kostnadene på smykker som ødelegges fordi de floker seg sammen i smykkeskrinet.

? Du får orden på smykkene dine! sier Nithula gnanachandran og demonstrerer hvor enkelt det er å henge opp øredobbene sine.

? Dette er en fin gave til venner og familie, sier Trine Berre overbevisende.

Hun og de andre stakk av med tre priser på fylkesmessen, deriblant prisen for beste salgsteam. Jentene er gode til å snakke for seg. De kan produktet sitt godt og synes det er veldig gøy å lage smykkerammene.

? Gå inn på hjemmesiden vår, smartheng.moo.no, du vil ikke angre! lover de.

Krispi kon

De tilbringer mye tid på kjøkkenet for tiden, Marwa Bahij og Phanida Meesin. Siden i høst har de mikset og trikset og funnet fram til gode oppskrifter på konfekten de selger.

? Vi har solgt og tjent en del i det siste. Sjokoladen er veldig populær på skolen, forteller de.

Jentene har allerede tatt en uhøytidelig test av hva slags type sjokolade folk foretrekker.

? De unge liker lys sjokolade best, og de gamle liker mørk.

For hver sjokolade tar de fem kroner.

? Før tok vi tre kroner, men prisen på råvarerene har gått opp i butikken, så nå har vi gått opp i pris. Det koster jo en del å lage dette. Også tar det ganske mye tid. Vi bruker nesten all fritid på dette, forteller Marwa og Phanida, uten å virke nevneverdig bitter over det.

? Vi har lært mye om bedrift og excel, hvordan ting fungerer. Jeg tror vi kan nå ganske langt. Rett før jul solgte vi en del. Det var tydeligvis populære gaver.

Krispi kon vant prisen for beste gjennomførte bedrift og prisen for beste logo.

? Juryen sa at logoen var trendriktig og pen. De likte at den var ensfarga og enkel. Det gjør det nemlig enklere å putte på pc' en for trykk.

Eskene som huser de små lekre konfektbitene blir utførlig lagd for hånd og kommer i flere farger.

? Det må jo se litt fint ut òg, mener sjokoladekokkene.

De synes det er en fordel å bare være to stykker i gruppen.

? Når vi selger konfekt blir det jo mer penger på oss som bare er to, enn de som er fem i gruppen, sier Phanida og gliser mot SmartHeng jentene.

Tøffe, selvsikre unge damer som vet hva de vil. Disse Lofsrud elevene har tydelig bevist at de har en gründer i magen. Dessuten er det veldig tydelig at de liker det de gjør.

? Folk er jo glad i sjokolade da. Sjokolade får folk til å smile, det er helt sant! sier Krispi kon jentene.

Jeg tror vi kan nå ganske langt, sier Phanida Meesin

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag