*Nettavisen* Nyheter.

Smaken av sommer

Hvis jeg smiler litt ekstra bredt når sommeren nærmer seg, må det nok skyldes asparges.

Denne delikate, slanke kulturveksten har enorm betydning verden over mye på grunn av at den er flerårig. Sporene går så langt tilbake som til Egypt for 6000 år siden. Stauden har vært dyrket i Norge siden 1980-tallet, men det er først nå at omfanget begynner å bli noe å snakke om. Likevel importerer vi årlig over 700 tonn asparges. Derfor skulle man tro dette var en god forretningsidé for norske bønder, prisen tatt i betydning.
Det finnes tre typer asparges: Hvit, lilla og grønn. Den hvite blir tildekket med jord under hele veksten og høstet når den stikker opp fra jorden. Den grønne lever hele tiden over jorden.
Smaken på asparges kan variere veldig, mye avhengig av klima og jordsmonn. En gal franskmann ved navn Robert Blanc produserer noen feite grønne asparges, som stelles med masse kjærlighet og har en pris på rundt 20 kroner stykket! Dens rake motsetning er vår norske asparges. Den må du for all del løpe og kjøpe før det er for sent, sesongen varer til rundt St. Hans og prisen er ikke så verst.
Husk at asparges er grønnsakenes Rolls Royce. Den krever oppmerksomhet, må kokes riktig og spises med andakt. Selv blir jeg bare mer og mer glad i den. Og det er ikke bare fordi den skal ha så bra påvirkning på kjærlighetslivet, eller virke dempende på tannpine og smerter fra biestikk, det viktigste med aspargesen er selvsagt smaken.
Ferske asparges som er riktig kokt, kan være et helt måltid i seg selv. Den deilige irrgrønne fargen, den saftige smaken og den behagelige konsistensen gjør meg rett og slett glad.
Hvis aspargesene er tynne og unge, trenger du antakelig ikke å skrelle dem i det hele tatt. Er de litt eldre, må stilken skrelles opp til der toppen begynner. De tre nederste centimeterne mot roten knekkes av, men merk at skrell og bunn egner seg godt til suppe.
Den grønne kokes i fra halvannet til tre minutter, avhengig av tykkelsen. Hvit asparges trenger gjerne 10 minutter kjenn etter ved å trykke to fingre mot stilken, du skal akkurat klare å trykke den flat.
Dagens oppskrift er beregnet som en forrett eller smårett. Kan også serveres som del av et større koldtbord, med skinker, oster og salater.

Asparges på tre måter

OPPSKRIFT:
24-28 grønne asparges
1 fedd hvitløk
1/2 liter hønsebuljong
3 dl fløte
litt sitronsaft
1 ss olivenolje
salt og pepper

50 g mel
1 ts bakepulver
1 ss maizena
1 dl vann
salt
olje til fritering: solsikke, druekjerne, eller soya

FRAMGANGSMÅTE:
1) Suppe: 4 asparges skrelles godt og kuttes av bunnen, alt dette has i en kjele med buljong, hvitløk og fløte, kok til alt er mørt, kjør i en blender eller mikser til det er helt most og luftig, siles, smakes til med salt og pepper.
2) Salat: 4-8 asparges skjæres med potetskreller i lange strimler på langs, legges i isvann. Ta ut og tørk, dryss med sitron, olivenolje, salt og pepper til en liten rå asparges-salat.
3) Fritert: 16 av aspargesene forvelles 1 minutt i saltet vann, avkjøl og tørk. Rør sammen mel, vann, bakepulver, maizena og smak til med salt, skal være som en pannekakerøre. Deles i to, dypp de resterende aspargesene i røren, og legg dem direkte i frityren på ca 160 grader, ta av på tørkepapir.
Anrett det hele med suppen i en liten skål, salaten i midten og de friterte ved siden.
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.