RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Smalt tomtemarked i Groruddalen


Ansvarlig megler Afzzal Ghauri i DnB NOR Stovner ligger an til å få solgt denne tomta på Ammerud noe under prisantydning.
Ansvarlig megler Afzzal Ghauri i DnB NOR Stovner ligger an til å få solgt denne tomta på Ammerud noe under prisantydning.
Til tross for lønnsomheten ved å bygge egen bolig, er det få som tar den ekstra jobben.

AMMERUD: Tilgangen på boligtomter er svært lav i hele Oslo for tida. Bare 21 private boligtomter er lagt ut for salg på finn.no. Av disse er det bare fem i Groruddalen.

På Furuset er to store tomter regulert til syv rekkehus hver. På Grorud fins en 7,1 mål stor tomt til 5,9 millioner, og på Risløkka får man 919 kvadratmeter til 2, 75 millioner.

Men dersom man bare ønsker å bygge sin egen enebolig i Groruddalen, har man for tida to alternativer. På Stovner ligger en 549 kvadratmeter stor tomt ute til 1, 4 millioner kroner, og på Ammerud har man en 579 kvadratmeter tomt med prisantydning 1,59 millioner kroner.

Lang beslutningsprosess

Vi har rundt 10 interessenter på tomta på Ammerud, men det er alltid noen som faller fra underveis når de oppdager utfordringene ved å bygge selv, sier ansvarlig megler i DnB NOR Stovner Afzzal Ghauri.

Boligmeglerne bruker lenger tid på å få solgt en tomt enn en ferdig bolig. Kundenes beslutningsprosess blir langt lengre, ettersom man trenger å gjøre flere undersøkelser før man legger inn bud på tomta.

Ifølge Ghauri er det først og fremst barnefamilier som bygger selv. Men for mange vil det økonomiske mellomlegget være en utfordring.

Dersom man har boliglån fra før, vil man få en periode hvor man samtidig skal ha lån på den nye boligtomta. Det er få som ønsker å selge for å leie i mellomperioden, sier Ghauri.

Til tross for at byggekostnadene har økt den siste tida, kan det likevel være lønnsomt å ta jobben med å bygge selv.

Dersom man får en tomt til rundt 1,5 mill, og husbyggingen koster rundt 2,5-3 mill, vil man få et hus til totalt 4-4,5 mill. Da har du et nytt hus til samme prislapp som for et 10 år gammelt. I tillegg får du bygget det akkurat som du selv vil, sier Ghauri.

Ikke satsingsområde

Heller ikke tilgangen på kommunale eneboligtomter er særlig stor. Kommunikasjonsrådgiver i Eiendoms- og byfornyelsesetaten Lena Nesset opplyser at det fins kommunale tomter i Groruddalen som er regulert eller vurderes regulert til boligformål. Tomter til eneboliger er likevel ikke et uttalt satsingsområde.

Det er nok ikke noe vi jobber aktivt for. Aktuelle kommunale tomter blir først vurdert for ulike kommunale formål, som blant annet barnehager. Den enkelte tomt vurderes i forhold til hvilket formål den er egnet for. Det vil nok også klargjøres for rekkehus eller liknende for eneboliger, så sant størrelsen på tomten tillater det, sier hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere