RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Småpartiene usynlige i media: - Vi anses som uten betydning for et bredt publikum

Roald Ribe i Liberalistene stiller til valg i Oslo. Han mener det blir en ond sirkel når partiene ikke når fram i mediene fordi de blir for små.
Roald Ribe i Liberalistene stiller til valg i Oslo. Han mener det blir en ond sirkel når partiene ikke når fram i mediene fordi de blir for små. Foto: Vegard Ottervig
Sist oppdatert:
De minste partiene reagerer på at de nærmest ikke blir nevnt av mediene - verken lokalt eller nasjonalt.

OSLO: Fredag kunne dittOslo.no presentere tall fra Retriever, som viser at det er klasseforskjell på medieomtalen de etablerte partiene får, i forhold til de små utfordrerne.

Mens Frps listetopp i Oslo, Carl I. Hagen, har blitt nevnt i hele 1.436 presseoppslag i løpet av årets fem første måneder, har listetoppene til partier som Demokratene og Pensjonistpartier vært totalt fraværende i mediebildet.

- Småpartier slipper sjelden til. Det er partiene på Stortinget og i Oslo bystyre som gjelder. Vi andre er glemt i det store bildet, sier Einar Lonstad, som er Pensjonistpartiets listetopp i Oslo.

Les også: Carl I. Hagen (Frp) er mediekongen

- En gjentakende selvoppfyllende profeti
Han får støtte av flere av de andre småpartiene, som mener det er et demokratisk problem at de ikke når fram med sitt budskap.

Fakta: Listetoppenes medieomtale

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Slik fordeler medieomtalen seg på de ulike partienes listetopper i Oslo seg (i perioden 01.01.15-31.05.15):

 • Frp: Carl I. Hagen: 1436
 • Ap: Raymond Johansen: 1095
 • Høyre: Fabian Stang: 931
 • Venstre: Guri Melby: 688
 • Rødt: Bjørnar Moxnes: 490
 • SV: Marianne Borgen: 205
 • KrF: Erik Lunde: 109
 • *Feministisk Initiativ: Cathrine Linn Kristiansen: 93
 • MdG: Lan Marie Nguyen Berg: 48
 • *Liberalistene: Bastian Winde Harbo: 29
 • *Senterpartiet: Aisha Naz Bhatti: 17
 • *Piratpartiet: Øystein Jakobsen:10
 • *De Kristne: Geir Olav Tungland: 1
 • *Demokratene: Ellen Simonsen: 0
 • *Kystpartiet: Torill Helliesen: 0
 • *NKP: Ellen Johansen Ormberg: 0
 • *Pensjonistpartiet: Einar Olaf Lonstad: 0

(* - ikke representert i bystyret i denne perioden).

Kilde: Retriever Norge AS

- Liberalistenes erfaring så langt tilsier at mediene oftest ikke omtaler de nye partiene, og ikke bruker særlig mye tid på å hente inn uttalelser fra dem, fordi de er så små at deres meninger anses som uten betydning for et bredt publikum, sier Roald Ribe, leder i Liberalistene Oslo.

I et blogginnlegg på dittOslos gjesteblogg skriver Ribe at den manglende oppmerksomheten fører til en ond sirkel for mange av de små partiene.

- Dette fører til en gjentakende selvoppfyllende profeti. Uten medieomtale fortsetter partiene å være uten betydning for mediene, ettersom ingen finner ut hva de mener. Mangelen på oppmerksomhet hindrer mulighet for større tilslutning fra flere velgere. Dette brukes i neste omgang igjen til å forsvare den opprinnelige begrunnelsen for å ikke gi småpartiene omtale eller plass i mediebildet, skriver han.

Les også: Vil ha trikk på Ring 2

- Kommer langt med godt budskap
Et av de små partiene som på rekordtid har markert seg er Feministisk Initiativ.

Bare tre måneder etter at de ble stiftet kan listetopp Cathrine Linn Kristiansen notere 93 presseoppslag.

Kristiansen sier hun er fornøyd på egne vegne.

- Det viser at medieomtale ikke er alltids er avhengig av dyre kommunikasjonsbyråer, og at man kan komme ganske langt med ekte engasjement og et godt budskap, sier hun.

Les også: - Jenter må ikke drikke seg så fulle at de sovner på fest

Satser på sosiale medier
Miljøpartiet de Grønne kom for første gang inn i bystyret ved forrige lokalvalg, i 2011. På de siste partimålingene er de det tredje største partiet i Oslo. Partiets listetopp, Lan Marie Nguyen Berg, er fersk i politikken, og har selv ikke vært spesielt synlig.

Lan Marie Nguyen Berg (MdG) er fornøyd med at partiet når fram med sitt budskap, selv om hun selv har vært usynlig så langt.

Likevel støtter hun Kristiansen i at et godt budskap er avgjørende for å få plass i mediene.

- Vi har langt mindre ressurser til valgkamp enn de etablerte partiene, og det kan være vanskelig å få gjennomslag i media, men vi opplever at budskapet allikevel når fram. Våre hjertesaker har blitt sentrale i valgkampen så langt, og vi vokser på meningsmålingene. Det er utrolig gøy, sier hun, og legger til:

- En av våre styrker, er sosiale medier. Vi bokser over vår vektklasse på Facebook og Twitter, og dette er en stadig viktigere kanal for politikk.

Les også: Nå blir parklivet i Oslo enda bedre

- Må spisse budskapet
Også de etablerte partiene bekrefter at det er behov for et mer spisset budskap om man skal nå fram i mediene.

- Med avviklingen av mange lokalaviser i Oslo merker vi at interessen for Oslo-politikk er redusert i mediene, og det gjør jo at det blir et trangere nåløye. Det krever ofte at vinklingen blir veldig spisset, sier leder i Oslo Venstre, Espen Ophaug.

Les også: Oslos befolkning øker raskere enn tidligere ventet

Byråds-duellen dominerer
Han mener byrådsleder-duellen mellom Arbeiderpartiet og Høyre får mye oppmerksomhet.

- Det er klart at det er interessant hvem som blir byrådsleder i Oslo, men det er ikke direktevalg til verken byrådsleder eller ordfører. Byrådsduellen forenkler derfor Oslo-politikken. Den avgjørende betydningen sentrum har for hvor flertallet vipper forsvinner i en slik topartiduell, sier Ophaug.

Saken fortsetter under bildet.

Byrådsleder-duellen mellom Stian Berger Røsland (H) (t.v.) og Raymond Johansen får mye oppmerksomhet i media.


Han mener likevel at det er naturlig at de minste partiene ikke får like mye plass i mediebildet som de store.

- Som sagt så har mediebildet endret seg i Oslo. Venstre har sympati med alle som ikke kommer til ordet, men media må jo gjøre et utvalg. Hvis alle som stiller til valg skal få like stor plass blir bildet etterhvert veldig uoversiktlig.

Les også: «Jeg selger ikke hus og hage for å bo i en trang leilighet så jeg kan sykle med palestinaskjerfet til jobb»

Mediekongen
Men på tross av at Frp slettes ikke er blant de store i Oslo, er listetoppen til partiet, Carl I. Hagen, i en klasse for seg selv når det kommer til presseomtale blant Oslo-politikerne.

Selv er han overrasket, men mener at hans tidvis kontroversielle meninger er årsaken til oppmerksomheten han får.

- Jeg skiller meg fra den gemene hop fordi jeg gratulerer selvstendige og klare meninger, og taler røkla og elitene midt imot. Jeg er fortsatt den lille gutten i Keiserens nye klær, sier Hagen. 

Les også: - Arbeiderpartiet vinner aldri Oslo når alle skal være så korrekte

Kvinnene får lite omtale

Cathrine Linn Kristiansen i Feministisk Initiativ er kritisk til at det er få kvinnelige listetopper som omtales.

Cathrine Linn Kristiansen i Feministisk Initiativ understreker at det er en oppsiktsvekkende tendens at de kvinnelige topplederne får mindre oppmerksomhet enn de mannlige.

- Hvis man løfter blikket og ser på hva tallene forteller oss mer generelt, har vi all grunn til å være misfornøyd. 4 av de 5 mest omtalte listetoppene er menn. Kun 20 prosent av medieomtalen har omhandlet de kvinnelige listetoppene, til tross for at nesten 50 prosent av listetoppene er kvinner, skriver hun i et blogginnlegg på dittOslos gjesteblogg.

Les også: - Røkla rotter seg sammen mot Oslo

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere