*Nettavisen* Nyheter.

Smarthus gir trygghet og forebygger brann

HINDRER KATASTROFER: Smarthusteknologien har en rekke innretninger som blant annet kan hindre brann fra kilder som blir glemt eller som kan være tekniske brannstiftere. Foto: Arkivfoto

Med «smarthus» skal eldre og funksjonshemmede kunne bo lengre hjemme i tryggere omgivelser.

ULLERN: – Vi vil at Bydel Ullern skal bli en foregangsbydel når det gjelder smarthusteknologi. Vi har satt av en million kroner til en type forprosjekt. Vi må begynne et sted og Oslo henger etter på et område som er prøvd med godt resultat i andre kommuner, sier leder av bydelsutvalget i Bydel Ullern, Carl Oscar Pedersen.

Smarthusteknologi er et forebyggende tiltak som blant annet fanger opp uheldige hendelser i hjemmet hos eldre og funksjonshemmede. Ved hjelp av teknologien knyttet til hjemmetjenesten kan for eksempel fall eller branntilløp fanges opp eller uheldige konsekvenser av vandring om natten.

Lys kan automatisk gå på når man forlater sengen til for eksempel toalettbesøk, samtidig som det at man blir borte fra sengen kan registreres.

Åpnes døren om natten kan det være tegn på at noen er på vei ut eller innbruddstyv på vei inn. Glemte låste dører eller åpne vinduer kan observeres. Plater slås av automatisk ved for eksempel overoppheting. Om natten kan potensielle brannstiftere som kaffetraktere og fjernsyn kobles ut. Teknikken åpner for en rekke forebyggende tiltak.

Styrker innsatsteam

– Dette skal bli en del av omsorgstrappen. De fleste ønsker å bo lengst mulig hjemme eller i omsorgsbolig i trygge omgivelser. Dette er hjelp til selvhjelp, samtidig som det gir en større trygghet for pårørende. Bydel Ullern skal gå i spissen for dette, sier Pedersen.

Bydelsutvalget har satt ned måltallet for antall sykehjemsplasser, i håp om at ulike forebyggende tiltak vil bidra til at måltallet oppnås. Det har ført til omprioriteringer i budsjettet.

– Vi fortsetter blant annet satsingen på innsatsteamene i bydelen og styrker disse ytterligere, sier Pedersen.

Eldresentre får mer

Det også satt av 460 000 kroner til nye kulturtiltak.

– Det er snakk om en samlepott, hvor det kan søkes om ulike kulturtiltak til kulturkomiteen, som igjen innstiller til bydelsutvalget, sier Pedersen.

I budsjettet ble det også satt av nye 300.000 til de to seniorsentrene og 75.000 til Frivillighetssentralen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.