*Nettavisen* Nyheter.

Sminket eldrebølge

Kate Winslet må møte konsekvensene av å være SS-vakt under andre verdenskrig, og måtte sminkes opp til pensjonistalder. Her er hun fortsatt middelaldrende. Foto: Melinda Sue Gordon

Brad Pitt og Kate Winslet legger flere tiår til sin egen alder. På film, vel å merke.

Klikk på bildet for å forstørre.

SPREK: Brad Pitt slår seg løs som 86-åring i "Den fantastiske historien om Benjamin Button"

Klikk på bildet for å forstørre.

ELDRE: Brad Pitt i "Den fantastiske historien om Benjamin Button".

Klikk på bildet for å forstørre.

ELDRE: Kate Winslet i "The Reader". Foto: Melinda Sue Gordon

Klikk på bildet for å forstørre.

UNG: Josh Brolin spilte Bush som både 21 og 58 i filmen "W.". Selv er han førti.

I New Orleans fødes en baby med en 86-årings kropp.

Som filmseer kjøper man lett illusjonen om at noe slikt er mulig. Men at det er 45-åringen Brad Pitt som gir liv til den forkrøplede kroppen i "Den fantastiske historien om Benjamin Button", føles mer utrolig.

Som en anmelder skriver i i "Washington City Paper": "Den mest bemerkelsesverdige magien skyldes skuespillernes sminke mer enn manuskriptets dramatiske grep."

Stygt sminket

Brad Pitt er ikke det eneste eksempelet på en skuespiller som skal fremstå i en alder langt fra sin egen. Men det er kanskje det mest ekstreme.

På sitt eldste bidrar Pitt selv stort sett bare med øyne og stemme til karakteren, resten kan takkes sminke og digital teknologi.

Det er utrolig hva de har fått til, ned til den minste detalj med størrelsen på porene og formen på øyebrynene, sa Brad Pitt selv i forbindelse med lanseringen av filmen.

Redaktør i Rushprint, Kjetil Lismoen, synes derimot det fort det blir corny når skuespillere skal eldes på film.

Min mening er at store aldershopp på film sjelden fungerer godt, uansett hvor bra sminken er. Man har selvfølgelig fått bedre sminke og digitale teknikker etter hvert. Men jeg synes likevel det kan være en bedre løsning å bruke flere skuespillere, sier han.

Gammal kjerrring

Kate Winslet mottok nylig Golden Globe for en rolle hvor hun eldes flere tiår. I "The Reader" spiller hun en SS-vakt som har et forhold til en yngre gutt, og filmen følger karakteren også i årene etter krigen.

For å forberede seg til rollen, smugtittet Kate Winslet på gamle folk.

Jeg studerte eldre mennesker på kafé for å se hvordan de beveget seg, fortalte hun til Contactmusic.com.

Den største utfordringen syntes hun var sminken.

Sminken var veldig ubehagelig og vanskelig å ha på seg. Den var på tennene, øyeeplene, hendene, føttene og kroppen. Men jeg brydde meg ikke om å se meg selv i speilet og se ei gammal kjerring. Det ga bare en ekstra dimensjon til karakteren.

Aldrende president

"W", filmen om George W. Bush, er et annet eksempel på en film hvor alder var en utfordring. Førti år gamle Josh Brolin måtte dekke et aldersspenn fra 21 til 58 år. I utgangspunktet var Christian Bale hyret inn for rollen, men han sa fra seg jobben fordi han ikke var fornøyd med forsøkene på å få til den rette Bush-looken.

Christian er en veldig grundig skuespiller, og det er viktig for han at sminken fungerer, sa regissør Oliver Stone til Entertainment Weekly.

Når Oliver Stone kom til meg og sa: "Jeg ser George W. i deg", var det mildt sagt foruroligende, sa Josh Brolin til National Public Radio.

Det var ikke før jeg leste manuskriptet at jeg forstod at dette var en av de største utfordringene jeg kunne fått som skuespiller - å følge denne fyrens liv fra han er 21 til 58 år.

Skuespilleren studerte blant annet videoer hvor Bush gikk.

Hvordan han går har endret seg over tid, hvordan han gikk i trettiåra, hvordan han går i utlandet, før 9/11 og etter. Folk viser hvordan de har det gjennom kroppen.

Mange ønsker å se noen år yngre ut. Men spiller du yngre enn du er, stiller du deg også lagelig til for kritikk. Som en anmelder skriver om "Den fantastiske historien om Benjamin Button" i "Washington City Paper":

Pitt som kåt tjueåring med glinsende sideskill er ikke akkurat en teknisk prestasjon som bør applauderes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag