RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sømmelig!


Mangler du en knapp med patina finner du den sikkkert hos Sømmelig. Foto: Ellen Rønning
Mangler du en knapp med patina finner du den sikkkert hos Sømmelig. Foto: Ellen Rønning
For en drøy måned siden åpnet svenske Agneta Nilsson det som høyst sannsynlig er byens første symaskincafé. Drømmen hennes er blitt en realitet.

Sentrum: Det er ikke noe lite krypinn Agneta har skaffet seg. Café Sømmelig har en romslig kjelleretasje som huser 10 sybord, en hyggelig "stue" og for øvrig god plass til både barn og barnevogner.

På gateplan ligger kaffebaren og butikken, som blant annet selger vintage symønstre og klær. Begge deler veldig hyggelig innredet i stilen godt brukt - eller second hand, som jo høres litt hippere ut.

Syjunta

Agneta har flust av planer for "Sømmelig", og alle innbefatter sosialt samvær, kreativitet og håndarbeid.

Ideen med Sømmelig er å skape et sted i byen der vi gjør ting vi vanligvis gjør hjemme, alene. Syjunta, eller syklubb, er jo en veldig hyggelig greie, og her i Sømmelig inviterer jeg til både syjunta og kurs for dem som ønsker det.

Agneta har søm-utdannelse fra Sverige og skal holde nybegynnerkursene selv.

I tillegg samarbeider hun med designer Mette Annikki som leier atelier og selger sine klær i Sømmeligs lokaler.

Mette vil holde design/mønsterkonstruksjonskurs. For øvrig planlegger Agneta strikkekurs, smykkekurs og "kjedelig-kurs" - sistnevnte fokuserer på skifting av glidelåser, lapping av bukser, fiksing og triksing.

Kort sagt alt som er kjedelig men akk så nyttig.

Men obs! Det er på ingen måte nødvendig å delta på kurs for å nyte godt av Sømmeligs fasiliteter og hyggelige atmosfære. Her kan man pusle med søm eller annet håndarbeid på egen hånd, lese en bok eller drikke gode kaffe og slarve litt.

Ansikt til ansikt

Dette med å møtes for å gjøre ting sammen er jo ikke noe nytt, men nå ser denne typen konsepter ut til å ta skikkelig av.

Og da får de et navn. "Being spaces" er det engelske begrepet på steder som spisser seg mot folk med felles interesser.

Etter at vår hverdag har blitt slik at vi så å si ikke behøver fysiske møter med våre medmennesker - det er ikke mye som ikke kan ordnes med PC og telefon - kan heldigvis ikke vårt behov for sosialisering ignoreres.

Mennesker vil møtes. Og da er jo steder som Sømmelig midt i blinken. Muligheten til å utvide omgangskretsen er definitivt tilstede for folk som samles rundt felles interesser.

Gammel drøm

Fra jeg var 16 år har jeg drømt om mitt eget "sted", sier Agneta.

-Hittil har prosjektledelse innen kurs, konferanser og IT vært min hverdag, men nå er det nok. Nå gjør jeg det jeg alltid har drømt om, og jeg har det så bra! Jeg jobber minst like mye som da jeg var i IT-bransjen, men nå har jeg problemer med å holde meg unna arbeidsplassen, det å jobbe gir meg masse energi.

Jeg har fått masse positive tilbakemeldinger, det varmer. Og beroliger, for det er klart at dette er jo skummelt også. Men jeg måtte gjøre det. Og jungeltelegrafen fungerer, det er stadig flere som kommer innom. Noen koser seg i kaffebaren, noen leier symaskiner, både for å fikse småting og for å sy de lekreste plagg. Vi har både plass og utstyr til at barn kan kose seg her. Og det ser heldigvis ut til at også menn liker konseptet mitt. Det ser ut til at hankjønn ikke lenger bare figurerer som stjernedesignere, men at deres generelle interesse for mote, interiør og håndarbeid øker.

Valentine surprise

Det er slettes ikke umulig at Agnete får ønskene sine oppfylt både det store, at Sømmelig skal ha livets rett, og det lille, om maskulint innslag i syjuntaen. I løpet av den lille timen Lokalavisen er på besøk ringer først NRK Nitimen for å lage en reportasjeavtale, så ringer en herre og lurer på om han kan leie en maskin og få litt hjelp til å sy et forheng til hytta si?

Selvfølgelig! sier Agnete. Hun hjelper alle, så langt tiden rekker.

Så går cafédøren opp, og unge Asbjørn René Josdal kommer inn. Han lurer på om Sømmelig driver med gavekort. Det er selveste Valentindagen, og han har planer om å score ekstra poeng hos kjæreste Marianne.

Vi går forbi her hver dag på vei til studier - jeg studerer ved kunsthøgskolen, Marianne ved arkitekthøgskolen. Og dette stedet ser jo så hyggelig ut. Ideen med sycafé er genial etter min mening, og Marianne har så lyst til å sy, men har ingen symaskin. Derfor kjøper jeg et gavekort, så kan hun kose seg i systuen her noen timer. Egentlig later jeg vel som at jeg synes Valentine er noe tull, men nå føler jeg meg som en skikkelig bra kjæreste!

Dette lover godt for Sømmeligs fremtid, Agneta Nilsson.

Symaskincafeen ligger i Nordahl Bruns gate 13. Agneta holder åpent fra 11.00 - 20.00 tirsdag - fredag, 12.00 - 17.00 i helgen. For mer info se www.sommelig.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere