Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Smørblid vin

Robert Lie er daglig leder ved restauranten Grefsenkollen. Han er vinkelner og har vunnet fire NM, ett EM og ett nordisk mesterskap i vinkelnerfaget.
Robert Lie er daglig leder ved restauranten Grefsenkollen. Han er vinkelner og har vunnet fire NM, ett EM og ett nordisk mesterskap i vinkelnerfaget. Foto: Foto: Carl Martin Nordby
«Jean Leon Magnolia 2009»: James Dean lurer et sted i kulissene når vi åpner vinflasken fra Penedes.

Jean Leon Magnolia 2009 (best.nr. 5851501, kr112, bestillingsutvalg

Tortilla er rett og slett en spansk variant av omelett, som inneholder poteter og olivenolje. Vi skal altså finne vin til en rett som består av egg og er fylt med poteter, løk, chorizopølse og aioli. Her er det både smak og fett i massevis. Vinfølget trenger smakskraft og fylde, men også fruktighet og friskhet. Et naturlig sted å lete vil være i området hvor retten har sin opprinnelse.

Bestselger

Penedes er det mest berømte vinområdet i regionen. Tidligere var Penedes mest kjent for enkel musserende og rødvin. De senere årene har området imidlertid frambrakt gode hvitviner laget på internasjonale druetyper som Sauvignon Blanc og Chardonnay, samt interessante lokale varianter som Maccabeo og Xarello.

Med en vin som er en blanding av en lokal variant og en internasjonal bestselger, får vi det vi er ute etter. Jean Leon Magnolia 2009 (best.nr. 5851501, kr112, bestillingsutvalg) har en rik bouquet av smør og vanilje, samtidig som den også bidrar med friske elementer som pære, fersken og blomster. Smaken er fyldig, med en rik, fet frukttone og en god, balanserende syre. Vinen er laget på 60 % Chardonnay og 40 % Xarello-druer.

Kompis med Dean

Jean Leon er en mann med en interessant historie i tillegg til sin vinproduksjon. På 50-tallet dro han over Atlanteren og startet som servitør på en av Hollywoods mest berømte kjendisrestauranter, der han etter hvert fikk mange celebre venner. Han endte virkelig opp med å leve den amerikanske drømmen da han sammen med blant andre James Dean åpnet sin egen restaurant, La Scala, som ble Hollywoods hotteste spisested.

Da han omsider vendte snuten hjemover, begynte han som den første i Penedes å dyrke internasjonale druesorter som Chardonnay og Cabernet Sauvignon. Vineriet drives nå av Torres-familien, som tok over driften på 90-tallet.

Ukens vin har en smaksrik stil som takler de fete smakene i tortillaen perfekt. Syren i vinen renser også godt opp for fettet, og fruktigheten er med på å avrunde den krydrede chorizoen.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!