RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Smør årets påskelam med rødt klister

Det er ikke bare skiene som kan smøres med rødt i påsken. La påskesola og skiløypene inspirere deg til å prøve en ny krydderglasur på årets lammestek.

Oslo: Tusenvis av lammelår og -steker ankommer i disse dager matbutikker landet over. Påsken nærmer seg med stormskritt, og for mange er det liten tvil om hva som bør stå på middagsbordet.
Lam er for mange blitt en fast tradisjon i påsken. Men lam kan også tilberedes på utradisjonelle måter, og det trenger slett ikke være vanskelig å imponere familie og venner med en ny variant, sier Knut Munthe Olsen, informasjonskonsulent og kokk ved Opplysningskontoret for kjøtt (OFK). OFK jobber med å spre informasjon om norsk kjøtt.

Smøring gir resultater

Kokken forteller at en rødlig kryddersaus med ingredienser som honning, chili, appelsin, soya og koriander vil gi den saftige steken en spennende smaksaroma, og mener at nordmenn allerede har god trening i å smøre med rødt i påsken.
Dette er en kryddersaus man smører på etter at steken har vært i ovnen. Smakene vil glasere i kjøttet mens steken står og hviler før oppskjæring og servering. Urtene og krydderene du bruker i marinaden kan du også med fordel la gå igjen i noe av tilbehøret, sier Munthe Olsen.

Et lammelår - tre retter

Lammelårene man får kjøpt i butikkene er ofte store og fulle av kjøtt, og er det mer enn nok kjøtt til en middag og vel så det. Munthe Olsen oppfordrer derfor folk til å benytte seg av hele låret til forskjellige retter.
Det er ingen grunn til å lete livet av seg etter en liten stek for å slippe å ha dårlig samvittighet for alle restene som havner i fryseren og aldri blir tatt opp igjen, sier Munthe Olsen.
Han anbefaler blant annet lam i middelhavsgryte - som lager seg selv mens kokken går på ski - og linsesuppe med lam og koriander, men minner om at det da er lurt å få lammelåret skåret opp i butikken.
Spør betjeningen om de kan kutte låret i to. Den nederste delen skanken brukes til stek, den øvre delen skjæres i skiver, og kan brukes til gryte eller benes ut og brukes til suppe, råder Munthe Olsen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere