RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Smuglervarer og regnskapsjuks

Skattekontrollører trålet sist sommer gatene på Grünerløkka, Tøyen og Sagene på jakt etter lovbrudd i innvandrerbutikker. De fant mye grums.

Vi har holdt på siden 2003, men det ser ikke ut til å bli noe bedre, sier skattedirektør Jan-Egil Kristiansen til Østkantavisa.
Etter en razzia på Økern torg for fire år siden ble Oslo likningskontor klar over hvor omfattende det svarte salget av frukt og grønnsaker var, og de gjennomførte aksjoner mot innvandrerbutikkene. Resultatet var nedslående; i 61 av 62 butikker som ble kontrollert fra 2003 til 2006 ble det påvist regnskapsbrudd.
Sist sommer ble 37 innvandrerbutikker kontrollert, 29 ble tatt for mangler i kassa. I enkelte tilfeller var mindre enn halvparten av summen i kassa faktisk slått inn. 29 personer er blitt politianmeldt siden 2003, resten har ikke fått andre reaksjoner enn at de er gjort oppmerksom på regelverket. Kristiansen tror jukset skjer med overlegg.
Det virker veldig bevisst når deler av salget, men ikke alt, er slått inn på kassa, påpeker han.
Et stort problem for likningskontoret er at butikkene stadig skifter eiere og navn.
Det er et kjempeproblem at bransjen har så stor turnover. Bare 57 av 119 butikker hadde samme eier tre år etter forrige sjekk, sier Kristiansen, som forteller at likningskontoret derfor må tråle gatene på jakt etter synderne.
Tre av innvandrerbutikkene fikk også sjekket varelageret sitt. Alle butikker skal gjennomføre varetelling i ved nyttår, men det sto dårlig til der også.
Bare én av butikkene hadde delvis telt varer. Det er viktig for å få riktig verdi på eiendelene, hvis det ikke gjøres vil man få for lav skattepliktig inntekt, sier Kristiansen og fortsetter:
Noen av butikkene har en omløpshastighet på varelageret som er helt usannsynlig. Når du driver med grønnsaker har du ikke en gjennomsnittlig lagertid på 60-80 dager, påpeker skattedirektøren.
Ved to av butikkene som ble kontrollert ble det også funnet smuglervarer. Likningskontoret tar i slike tilfeller kontakt med Tollvesenet.
Finansdepartementet jobber nå med et lovforslag som ville gi likningskontoret mulighet for å dele ut dagbøter på opptil 9000 kroner dagen til dem som jukser, skriver Østlandssendingen.
Kristiansen oppfordrer publikum om å melde fra om mistenkelige butikker.
Gi oss et tips. Husk at det er mulig å være anonym, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere