RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

KOM INN: Kristine M. Arnesen (25) startet rett i 2. klasse på bachelorstudiet i journalistikk ved HiOA denne uken.
KOM INN: Kristine M. Arnesen (25) startet rett i 2. klasse på bachelorstudiet i journalistikk ved HiOA denne uken. Foto: FOTO: IDA KORNELIUSSEN

«Smutthull» sikret Kristine (25) plass på journalisthøgskolen

Kristine (25) er en av flere tusen som hvert år drømmer om en journalistkarriere. I motsetning til mange andre kom Kristine inn, via en alternativ inngang til den populære utdanningen.

BISLETT: Hvert år kommer det inn over to tusen søknader til bachelorstudiet i journalistikk ved høyskolen i Oslo og Akershus (HiOA), også kalt journalisthøgskolen.

Del på Facebook

Den store søkermassen fører til at dette studiet ofte sammenlignes med medisinstudiet i vanskelighetsgrad for innpass.

Tall fra Samordna opptak viser at poenggrensen i ordinærkvoten til bachelorstudiet i journalistikk i Oslo i år var på 59.2, og at det per i dag er 888 søkere på venteliste.

For de som ikke kommer igjennom det smale nåløyet finnes det imidlertid en annen vei inn som få benytter seg av.

Innpass andre året

Bare 56 av 70 journalistikkstudenter på første året tok eksamen nå i vår. Dette skyldes blant annet at noen har fått jobb i løpet av året, eller har funnet ut at de hadde andre drømmer.

Med frafallet er det dermed mulig å søke innpass på andre året av bachelorstudiet.

Kristine Margrethe Arnesen (25) er en av dem som fikk innpass, og som startet på HiOA denne uken. Arnesen har tidligere tatt årsstudium i journalistikk ved NKS nettstudier.

– Jeg fikk høre om muligheten for å søke seg inn på HiOA via medstudenter på NKS, sier hun.

Originalplanen hennes var å ta bachelor i kultur og samfunn gjennom NKS. Hun tror en bachelor i journalistikk åpner flere dører, og ble derfor positivt overrasket da hun sjekket søknadsweb en dag i juli og så at hun hadde kommet inn.

– Det overrasker meg hvor lett det er å komme inn andre året, når det er så vanskelig å komme inn på første året, sier Arnesen, mens hun ser mot Eva Balkes hus, bygningen i Pilestredet der hun skal tilbringe mye tid de neste to årene.

En ny sjanse

For å kunne søke innpass til andre året, må man ha bestått journalistikkstudier som tilsvarer første året ved HiOA. Utvelgelsen går kun på karakterene fra dette studiet, og dermed har de som ikke kan komme inn på HiOA med vitnemålet fra videregående fått en ny sjanse.

Man må søke gjennom søknadsweb, og søknadsfristen er 15.april hvert år.

NKS samarbeider med HiOA, derfor har NKS-elever en fordel i utvelgelsen til HiOA. På nettsidene til HiOA står det:

Søkerne rangeres etter karakterer. Ved karakterlikhet rangeres søkere som har fullført «Journalistikk på nettet» (60 studiepoeng) i regi av NKS først, deretter etter alder. Eldre søkere rangeres før yngre.

Alle fikk plass

Det var imidlertid ikke konkurranse om plassene i år, i følge Sverre Søyland, førstekonsulent ved avdeling for journalistikk, bibliotek- og informasjonsfag ved HiOA.

– I år som i fjor har alle kvalifiserte søkere fått tilbud om plass, forteller han.

Det var 15 kvalifiserte søkere, og Søyland mener at også flere kunne fått innpass.

– Vi kunne nok overbooket noe på innpassingsopptaket, på samme måte som ved det ordinære opptaket, sier han.

Han tror det er sammensatte årsaker til at det er så få søkere til andre året.

– En grunn er at det finnes langt færre kvalifiserte søkere på innpassing, i og med at det her kreves en utdanning tilsvarende første år. Mange av disse er trolig etablert som studenter ved en av de andre journalistutdanningene et annet sted i landet, og ønsker å fullføre bachelorgraden der de er.

Søyland tror ikke at frafallet er spesielt høyt på journalistikkstudiet, sammenlignet med andre studier.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere