RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Smykkeranere er blitt alle eldres skrekk


Etter flere episoder der eldre er blitt utsatt for brutale ran, retter politiet nå et større fokus på denne typen kriminalitet.
Etter flere episoder der eldre er blitt utsatt for brutale ran, retter politiet nå et større fokus på denne typen kriminalitet. Foto: Foto: Pål Magnus Tømmervold
Ofrenes høye alder gjør at politiet nå prioriterer jakten på brutale gulltyver.

STOVNER: – Denne typen kriminalitet går i bølgedaler, men det har vært flere tilfeller av smykketyverier den senere tiden. At aggressive gjerningspersoner slår til mot eldre, forsvarsløse kvinner, gjør at denne typen saker får prioritet, sier Line Kristin Henriksen, politiførstebetjent ved Stovner politistasjon.

LES OGSÅ: Kvinner har overfalt kvinner

Senest søndag ble to eldre kvinner ranet på Haugenstua og Haugerud. Med et kvarters mellomrom fikk politiet melding om at ofrene ifølge vitner var fraranet halssmykker av to rumenske kvinner, som i utgangspunktet ville selge gull.

– Utfordringen er at disse ranerne er aggressive og at de ofte bruker uvanlig mye makt, sier Henriksen.

Ett politihelikopter på patrulje ble raskt satt inn i søket etter to etterlyste biler, uten at det ble gjort noen pågripelse. Episoden føyer seg inn i rekken av smykketyverier i hovedstaden i sommer.

– Jeg antar tyvegodset blir solgt for vinning. Det er lett å omsette gull, og de vil nok få mer for det her sammenlignet med andre land, sier Henriksen – og ber folk være på vakt mot kjeltringer.

Slik gjør de det

Den frekke fremtoningen er relativt ny, men godt kjent av politiet: Eldre kvinner blir kontaktet av en utenlandsk kvinne som vil selge dem smykker.

Hun overrumpler ofrene og henger kjedet rundt halsen på dem. Når hun skal ta det av, tar hun av de ekte smykkene i stedet. Ofrene forstår ikke før litt senere at de er frastjålet sine ekte smykker.

Inntil videre er det ikke koordinert noen etterforskning mellom byens politistasjoner, men politiførstebetjenten understreker at ransbølgen er noe patruljene har fokus på – og at det blir foretatt tekniske undersøkelser når et ran inntreffer.

LES OGSÅ: Ga en klem - stjal verdifullt gullkjede

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere

Mest lest