RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Snakkende alarm skal få tyven på bedre tanker


MORELLBAKKEN: Morellbakken Ungdomsskole er kanskje den eneste skolen i Oslo med det helt nye alarmsystemet. FOTO: Arkiv
MORELLBAKKEN: Morellbakken Ungdomsskole er kanskje den eneste skolen i Oslo med det helt nye alarmsystemet. FOTO: Arkiv
Nå skal ikke alarmen ule, men snakke til innbruddstyven. Morellbakken skole tester et nytt alarmsystem.

GREFSEN: Før jul i fjor klagde nabo til Morellbakken ungdomsskole til bydelsadministrasjonen i Nordre Aker. Naboen fortalte om alarm ved skolen som gikk i «utide». Og særlig i tillegg at alarmen også hadde en stemme som hørtes godt utover nærmiljøet. Blant annet som sier følgende: Det er registrert innbrudd…politiet er på vei».

Alarmen ble kort tid etterpå justert, og nå går den etter det avisen kjenner til, ikke lenger i utide. Men snakker gjør alarmen fortsatt, hvis det trengs.

Kommunikasjonsrådgiver Asbjørn Horrisland Engedal i Undervisningsbygg har følgende å si om alarmen på Morellbakken skole:

– Skolen ble ferdigstilt etter en totalrehabilitering sommeren 2013, og prosjektledelsen valgte da å prøve ut løsningen. Varslingsanlegget forteller at det er en brann eller et innbrudd, fremfor å utløse en sirene som de fleste av oss kjenner fra før, sier Horrisland Engedal.

Hør alarmene her:

 

Skal få tyven til å tenke

Kommunikasjonsrådgiveren opplyser at hensiktet med stemmen er å gi en eventuell innbruddstyv et større inntrykk av at politi og vaktselskap er på vei – noe som skal ha en avskrekkende effekt. 

– Målet er å få tyven bort fra stedet samtidig som personen etterlater det en eventuelt ønsket å ta med seg. Det skal rett og slett sette i gang en tankeprosess hos gjerningspersonen, sier Horrisland Engedal.

– Når alarmen går, iverksettes en utrykning?

– Rutinene for dette og hvem som rykker ut, er en del av sikkerhetsrutinen og derfor ikke informasjon vi ønsker gå ut med.

Les også: Fabian Stang svingte seg da Morellbakken skole åpnet

Ikke noe krav ennå

– Vil denne nye type alarm bli installert på andre skoler også, eller bare eventuelt på helt nye skoler, som Morellbakken ungdomsskole?

– Etter de opplysningene vi har, så er dette den første skolen i Oslo med en slik alarm. Hvorvidt dette vil bli mer vanlig i tiden fremover vet vi ikke, men det ligger ikke noe krav om at skolene fra nå av skal ha en slik alarm, sier kommunikasjonsrådgiveren.

Han opplyser at stemmen etter tilbakemeldinger fra naboer nå kun kommer til å høres inne i skolen dersom brannalarmen utløses, mens det kommer en sirenetone utenfor.

– Ved innbrudd er stemmen fortsatt i bruk både ute og inne. Men det iverksettes en utrykning slik at noen er på stedet innen kort tid, slik at alarmen ikke blir gående for lenge, avslutter Horrisland Engedal.

Les også: 200 Sogn-elever til Morellbakken ungdomsskole

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere