*Nettavisen* Nyheter.

Snart er festen over

25. juni kan Hilda Tønsberg (59) slappe av. Da skal alle kostymene til Hakkebakkeskogen i Bjørneparken på Flå være klare. Her er hun i ett av sine museantrekk.

25. juni kan Hilda Tønsberg (59) slappe av. Da skal alle kostymene til Hakkebakkeskogen i Bjørneparken på Flå være klare. Her er hun i ett av sine museantrekk.

– Jeg hadde ikke klart meg en eneste dag uten maskinen. Jeg er avhengig av den, sier Hilda Tønsberg på Mortensrud. For øyeblikket er hun nedlesset i bamseører og museskjørt.

Klikk på bildet for å forstørre.

– Han er litt søt da.. han lille knerten, mener Hilda Tønsberg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Kostymet er nesten ferdig og klar til levering på Flå.

Klikk på bildet for å forstørre.

Hilda Tønsberg alias Brumlemann, tar seg en velfortjent pustepause på bakken.

Klikk på bildet for å forstørre.

Å sy er mer enn en hobby, det er en lidenskap! sier Hilda Tønsberg.

MORTENSRUD: "I skogen skulle være fest hos Bamsefar i lia, for Bamse fyller femti år omtrent på denne tia."

Nei, det er nok ikke sangene fra Hakkebakkeskogen Hilda Tønsberg hører på dag inn og dag ut foran symaskinen. Da sverger hun heller til radioen. Finnmarksdamen, som flyttet til Oslo i 1972, innrømmer at hun har blitt litt lei av å sy ører, haler og skjørter i fleng nå. Hun sitter omtrent hele dagen og syr.

– Men hvis det er noe jeg må gjøre, så gjør jeg det. Det er ganske mye arbeid. Jeg har malt med stoffmaling på stoffene. Sømmen må jo også være såpass sterk at klærne tåler å være ute og klatre i trær, sier Hilda og strekker litt på nakken.

Den klager sin nød, men det stopper ikke 59-åringen fra å fullføre prosjektet på 60 kostymer. Blir det for ille går hun seg en tur i det fine været, eller så maler hun litt i huset, for å veksle på arbedsstillingen.

Nærmer seg

Siden 10. april har Hilda handlet inn naturmaterialer, som hun har klippet og sydd etter mål. Både Klatremus, reven, elgen, pinnsvinet, ugla, Bamsemor, Brumlemann og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen må ha klær til forestillingene, som foregår i det nye teateret i Bjørneparken på Flå.

– Premieren er 1. juli. Nå er det snart fristen for levering, 25. juni. Da må jeg være i mål og da skal jeg puste ut, sier Tønsberg.

Hun har allerede vært og levert en del kostymer, men det gjenstår ennå litt arbeid. Fra 28. juni skal hun ned til Flå og se at alle kostymer fungerer i praksis.

– Jeg er ikke stressa, jeg føler at det her skal gå bra, sier sydamen, for anledningen antrukket i et musekostyme med fargerikt lilla skjørt og stråhatt.

– Først var det sånn at vi skulle følge kostymeplanen slavisk, men så sa han som hadde gitt meg syplanen at vi kan friske opp litt. Og når det er utearena så må det være farger som synes, forteller hun.

Sying i blodet

Hilda fikk jobben av elgen sjøl, Magne Olav Brevik. Han er en profesjonell skuespiller og engasjert i Bjørneparken.

– Jeg har sydd klær til ham i flere år, forteller musedamen.

Bortsett fra å sy karnevalkostymer til barnebarna har hun ingen erfaring med å sy ører, haler og snuter fra før.

– Jeg syr mest på målsøm, som brudekjoler og båtkalesjer, forteller hun.

Sammen med datteren Kristin driver hun Olsen og Tønsberg systue i Lørenskog. For tiden jobber hun mye hjemme på Mortensrud. Samarbeidet startet ved at Kristin utdannet seg på moteskolen Esmod. Men å sy på maskin, det har Hilda gjort fra 5-6 års alder. Sying ligger til familien. Hilda sydde sin første kjole da hun var seks år gammel.

– Jeg brukte maskinen hjemme og søsknene mine er også glade i å sy. Da jeg var 16 år og gikk på Handelhøysskolen sparte jeg til en symaskin. Den kosta meg 600 kroner, sier Tønsberg.

Hun sverger til maskiner av merket Bernina.

– Jeg hadde ikke klart meg en eneste dag uten maskinen. Jeg er avhengig av den. Det er mer enn en hobby - det er en lidenskap!

Ferie?

Symaskinen er selvskreven gjest når hun skal være borte lengre enn en dag om gangen, som for eksempel i sommerhuset på Eidsvoll. Dit skal hun forhåpentligvis mens sola enda skinner.

– Det blir vel sommerferie i slutten av juli. Jeg har egentlig oppdrag ut august, sier hun.

Riktignok er ikke sommerhuset noe hvilehjem det heller. Der er det tross alt masse arbeid med hus og hage, samt sanking av frukt og bær...

"Og harepus og frua hadde med seg fire krukker, og det var blåbærsyltetøy med mye deilig sukker. Bamse bamse bamse har alltid vært en kjernekar. Hei hurra for Bamsefar, som er så snill og rar!"

– Mitt forhold til Hakkebakkeskogen er at jeg leste boken for barna da de var små. Jeg har ikke Hakkebakkeskogen i halsen ennå, sier hun og ler litt.

Favoritten er Brumlemann.

– Han er jo veldig søt da… Du vet, han lille knerten, flirer Hilda.

Hun forteller at den yngste skuespilleren er ni år.

– Det er en sammensatt gjeng som spiller. De er flinke og veldig proffe. De spiller 19 dager i sommer. Meningen er at det skal være hvert år, forteller den kreative 59-åringen.

Phuuu...

De siste månedene har hun måttet tenke annerledes enn det hun vanligvis pleier å gjøre. Bjørneparken lokker med at Klatremus og resten av hakkebakkegjengen skal vise en ny versjon av forestillingen gjennom sang, dans og mye humor.

– Det er veldig moro å drive med sånt. Det er ikke noen ensformig jobb, sier Porsangerfruen, som gjorde Mortensruddame av seg da hun flyttet til Mortensrudveien da rekkehusene var nybygd.

Ut fra sin lille systue i kjelleren ser hun ut mot den frodige hagen og sola som glimter i det fjerne.

– Ja, jeg har det bra her, sier hun.

"Men så sa vesle harepus: Se bamsen våres sover. Da skjønte alle dyrene at nå var festen over.

Bamse bamse bamse grå, tusen tusen takk for nå! Hei hurra for Bamsefar, som er så snill og rar!"

... Snart kan Hilda Tønsberg puste lettet ut.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.