RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Snart helt ny ungdomsskole på Ullevål


HER: Ny ungdomsskole ved Ullevål Stadion, Tyr (11) og Emma (12) er klare til neste høst. Bak daglig leder og lærer Ole Martin Moen. Foto: Kristin Tufte Haga
HER: Ny ungdomsskole ved Ullevål Stadion, Tyr (11) og Emma (12) er klare til neste høst. Bak daglig leder og lærer Ole Martin Moen. Foto: Kristin Tufte Haga
Tyr (11) og Emma (12) har nettopp begynt siste året på barneskolen. Men de er likevel mer enn klare til å starte på ny ungdomsskole på Ullevål, allerede neste høst.

ULLEVÅL/OSLO: I august neste år åpner Humanistskolen. Da er det hele fem år siden initiativtagerne bak den private skolen lanserte ideen om en ungdomsskole tuftet på «et sekulært, humanistisk livssyn».

– Kunnskapsdepartementet sa først blankt nei, kun «kristne» private skoler fikk tilskudd fra staten. Vi klaget vedtaket inn for Likestillings- og diskrimineringsombudet, og vi fikk erstatning. Ny regjering banet endelig vei for at vi nå kan være sikre på at skolen åpner neste høst, forteller lærer og daglig leder Ole Martin Moen.

Filosofi og etikk

Med tilleggsundervisning i filosofi og etikk, skal nysjerrigheten, den kritiske tenkingen og medmenneskeligheten til elevene pirres og utvikles. Utgangspunktet er en offentlig, gratis skole, med offentlig godkjente læreplaner. Men tilpasset det humanistiske verdigrunnlaget.

– Filosofi handler om de store spørsmålene i livet. Har vi en sjel? Hva skjer når vi dør? Finnes en Gud? Hvor frie er vi? Hva er et godt samfunn? Når elevene kommer i ungdomsskolealder, begynner de å stille slike spørsmål, sier Moen.        

– Filosofi er med på å utvikle elevene både faglig og sosialt. De lærer å stille gode spørsmål og gi velbegrunnede svar. I tillegg får de trent seg på å argumentere på en klar og ryddig måte – ferdigheter de får bruk for gjennom hele livet, ifølge Moen, som ellers underviser i filosofi ved Universitetet i Oslo.

Les også: Rektor kastet seg ut i dansen foran 800 måpende elever

Vil diskutere og stille spørsmål

Tyr Grimstad (11) og Emma Synstad (12), nå elever ved Nesoddtangen skole og Ekeberg skole, er engasjerte og nysjerrige barn. Nylig var de på besøk i lokalene tilknyttet Ullevål Stadion, og som skal bli til Humanistskolen.

– Jeg liker egentlig å diskutere og analysere alt mulig. Håper det blir mye tid til diskusjoner her, smiler Tyr.

Han har vært helt med på avgjørelsen om å starte på en annen ungdomsskole til høsten, enn der de andre klassekameratene skal starte.

Lenger reisevei er heller ikke noe problem. Skolen vil også ha fleksitid - med kjernetid fra 10.00 - 13.00.

– Jeg gleder meg veldig. Det blir spennende med nye måter å lære på og nye fag. Jeg kan ikke så mye om filosofi fra før, men det høres kult ut, sier Tyr, som allerede har fremtidsplanene klare.

– Jeg er glad i naturfag og matte, og har bestemt meg for å bli helikopteringeniør.  Jeg har vært oppe  i et helikopter én gang. Det var småskummelt, men også veldig tøft!

Emma gleder seg også veldig til å begynne på ungdomsskolen, ser frem til å «gå mer i dybden» i de enkelte fagene.

– Jeg synes egentlig at «vanlig» skole bruker så kort tid på å lære bort ting. Her tror jeg vi kommer til å få mer tid til å gå i dybden, diskutere mer og mer tid til å tenke selv om de forskjellige tingene vi skal lære om, sier Emma.

Les også: Mustafa for liten for de store

Grendeskole midt i byen

Humanistskolen tar inn totalt 60 elever til åttendeklasse neste høst, etter førstemann til mølla-prinspippet. Flere har allerede meldt sin interesse.

– Vi blir en grendeskole i byen, og kommer ikke til å ta inn flere elever før neste års kull går ut av 10-klasse. Vi får derfor god anledning til å se og tilrettelegge på best mulig måte for hver enkelt elev, sier Moen.

Humanistskolen holder som nevnt til ved Ullevaal stadion i Oslo. Elevene vil definitivt ikke mangle sitteplasser i friminuttene; Tribunene og området rundt disse, blir en del av uteområdet til elevene. Gym vil bli tilrettelagt i skolens nærområde.

Humanistskolen satser også på samarbeid med lokalmiljøet; næringsdrivende, kulturorganisasjoner og lokale lag. I tillegg til samarbeid med store undervisningsinstitusjoner, som blant annet Høyskolen i Oslo og Akershus.

Mer om skolen: www.humanistskolen.no

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere