RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Snart kan Facebook tagge bildene for deg


Med «DeepFace» kan man lage en 3D-versjon av ansiktet for å snu det rett mot kameraet, slik at det blir lettere å identifisere.
Med «DeepFace» kan man lage en 3D-versjon av ansiktet for å snu det rett mot kameraet, slik at det blir lettere å identifisere. Foto: Foto: Teknofil.no/ANB
«DeepFace»-teknologien er nesten like smart som mennesker.

[Teknofil.no] Du trenger ikke å være et geni for å kjenne igjen en person ved å se på ansiktet.

Den tilsynelatende enkle oppgaven er imidlertid en enorm oppgave for en datamaskin, som må gjøre tusenvis av kalkulasjoner for å engang komme i nærheten av nøyaktigheten et menneske gjenkjenner personer på.

Nå jobber Facebook med en teknologi som nærmest kan viske vekk skillet. Med prosjektet «DeepFace» kan Facebooks datamaskiner gjenkjenne et ansikt med opptil 97,25 prosent sikkerhet.

Mennesker klarer til sammenligning 97,5 prosent i en standardisert test.


Gjør ansiktet til et flatt bilde

For å klare den utrolige bragden kartlegger programvaren ansiktet den skal analysere, og ser på det som en 3D-maske. De bruker så 3D-modellen til å snu ansiktet mot kameraet. Den lager så et flatt bilde av masken, og bruker ulike fargefiltre for å gjenkjenne ansiktstrekk.

Dataen den har brukt for å lære seg opp skal være hentet fra Facebooks egen database, hvor Facebook-brukere laster opp over 350 millioner bilder hver eneste dag.


Må testes først

Facebook rullet ut ansiktsgjenkjenning allerede i 2010 i USA og 2011 i resten av verden.

Med «DeepFace» vil tjenesten ikke bare kunne gjenkjenne et ansikt, men også hvem sitt ansikt det er. Ikke helt ulikt Apples iPhoto-program, men trolig langt mer nøyaktig.

«DeepFace» kommer imidlertid ikke umiddelbart. Først skal de vises frem på utviklerkonferansen IEEE i juni, for å få tilbakemeldinger fra andre utviklere. Det er ikke utenkelig at hvis tjenesten får positiv respons, kan den bli implementert i løpet av året.

(Kilde: The Verge)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere