RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

GODT TESTET: Statsråd Rigmor Aasrud, Oslos finansbyråd Kristin Vinje og Ruters IT-sjef Espen Håkonsen under demonstrasjonen av Ruters nye billettautomat.
GODT TESTET: Statsråd Rigmor Aasrud, Oslos finansbyråd Kristin Vinje og Ruters IT-sjef Espen Håkonsen under demonstrasjonen av Ruters nye billettautomat. Foto: Foto: Gry Isberg/Ruter

Snart kommer «verdens beste billettautomater» til Oslo

Snart kommer automatene det skal være verdt å vente på. Her kan du se hvor i Oslo de blir satt ut.

OSLO: De aller eldste gule er tatt ut av drift. De nye kommer i mars. Fram til da blir de gamle automatene som betjener elektroniske reisekort  stående.

– Vi vil sørge for god informasjon til brukere om mulige tilgjengelige utsalgssteder i nærheten, samt muligheten som Ruters nye mobile billettapp gir for kjøp av enkeltbillett hvor som helst og når som helst, sier Gry Isberg, informasjonssjef i Ruter.

LES OGSÅ: Ruter endrer billettprisene

Verdensledende

Men når de nye automatene først kommer, er de av høyeste klasse. Også når det gjelder universell utforming.

Blant finessene er såkalt «taktil merking» og hjelpefunksjoner i form av lyd, lys, tale og ekstra hjelpetekster.

– Ulike brukergrupper har vært med i utformingen, helt fra første dag. Vi har lyttet til alle. Slik unngår vi at vi må endre mye i ettertid, noe som kan være dyrt, sier Gry Isberg.

Hun opplyser om at utvikling og produksjon av de i alt 33 nye billettautomatene har en kostnadsramme på 14 millioner kroner.

Automatene vil være enkle å bruke for alle. Man trenger ikke ha kronisk funksjonsnedsettelse for å nyte godt av nettopp det.

– Står du med skrikende liten baby i armende, og med lang kø bak deg, kan alle og enhver ha bruk for de gode løsningene, sier Isberg.

I mars vil 20 av disse automatene være på plass i bybildet.

LES OGSÅ: T-banen stenger: Titusener må ta bussen

Grundig testet

Mandag denne uka var statsråd Rigmor Aasrud og Blindeforbundets Dag Ommundsen sammen med Oslos finansbyråd Kristin Vinje på besøk hos Ruter for å få demonstrert den nye billettautomaten.

– Det blir en helt annen verden når de nye billettautomatene til Ruter kan tas i bruk, sa Ommundsen, som er informasjonskonsulent i Norges Blindeforbund Oslo.

Fornyings- og administrasjonsminister Aasrud kaller automatene «nybrottsarbeid på universell utforming».

Også etter at automatene er plassert ut og kundene har tatt dem i bruk, vil det være mulig å gjøre forbedringer.

LES OGSÅ: «Hei RUTER! Jeg synes de nye tog- og busstidene er helt idiotisk!»

 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere