Snart lyser den

Elektriker André Østby og elektrikerlærling Usman Siddique fra Bravida legger siste hånd på verket. FOTO: JULIE MESSEL

Elektriker André Østby og elektrikerlærling Usman Siddique fra Bravida legger siste hånd på verket. FOTO: JULIE MESSEL

Lysfontenen på St. Olavs Plass er endelig montert.

Lysfontene.

St. Olavs Plass: Den etterlengtede lysfontenen på plassen mellom Helserådet, Edderkoppen Teater, og restaurantene Ylijali og Tekethopa er nå snart ferdigstilt.

Det har vært noen lange år, fra det første gang ble snakk om lysfontene på denne plassen til den nå er ferdig montert. Seksten 750 watts lyspærer skal lyse opp mot skulpturen

Les også: Lysfontenen Märtha
åpner lysfontenen

Klart for åpning

17. mars åpnes St. Olavs Plass med brask og bram, drøyt et år etter planen. Hundrevis av gjester er invitert, og byrådsleder Erling Lae stiller i spissen for alle som skal feire.

Det har vært en tornefull vei frem til åpningen av plassen i ny drakt med lysfontenen i sentrum.

Underveis viste det seg at den planlagte skulpturen ville bli livsfarlig. Men etter diverse runder i tenkeboksen er det funnet løsninger som tåler vær og vind uten fare for at deler løsner.

Selve kunstverket er hengt opp i tre wire som er festet i omkringliggende bygninger. Under selve skulpturen vil flere datastyrte lyskastere variere lys med ulike farger og bidra til å få frem "kunsten" og ved dette det kunstneriske utrykket.

Spesielt prosjekt

Prosjektet har vært meget spesielt da noe lignende ikke har vært utført tidligere, sier seksjonsjef Willy Zakariassen i Samferdselsetaten.

- Det har vært utvist stor kreativitet og prosjektet har hatt løsningsorienterte medarbeidere der tekniske kontroller og simulering av opptredende krefter har vært utfordrende å få på plass. Dette, ikke minst for å kvalitetssikre at alle tenkelige og utenkelige forhold skulle bli fanget opp og sikkerheten ivaretas. Likeså har selve plateproduksjonen hvor bøying, stivhet og oppheng vært en utfordring. Det hele skulle syes sammen til et sluttprodukt som skulle få en kunstnerisk utrykksform som forutsatt i modelloppsett, forteller han.

Signert Påhlsson

Den nedre betongkonstruksjonen er bygget av Oslo Vei AS og kunstverket av Hamy sveis ved Odd Myran. Akitekt er Beret Aspaas, teknisk konsulent er Rambøll og kunstneren er Svenn Påhlsson. Prosjektet har vært ledet av Urbania AS ved Frode O. Storløkken.Fra Samferdselsetaten har byggeleder vært Steinar Holth og Jenny Ann Flø.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: Nyheter

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag