Snart slutt på gratis norskopplæring

Prosjektleder Nili Deloya og rektor Kjell Rønningen ved Oslo Voksenopplæring på Skullerud er entusiastiske og klare til å ta i et krafttak for norskopplæringen.

Prosjektleder Nili Deloya og rektor Kjell Rønningen ved Oslo Voksenopplæring på Skullerud er entusiastiske og klare til å ta i et krafttak for norskopplæringen.

Mange innvandrere med oppholdstillatelse i Norge har rett til gratis norskkurs. Om to år forsvinner denne retten for dem som kom til Norge før 1. september 2005.

SKULLERUD: Utdanningsetaten har derfor tatt et krafttak for norskopplæringen. De har som mål å øke rekrutteringen, bedre kvaliteten og få flere til å fullføre og bestå norskprøver.

Oslo Voksenopplæring på Skullerud har ansvaret for å kurse innvandrerne i bydelene Østensjø, Nordstrand og Søndre Nordstrand.

Vårt mål er at deltagerne skal bli best mulig til å lese, snakke og skrive norsk. Flere må lære bedre norsk for å bli bedre integrert og delta i større grad i videre utdanning og arbeid, sier rektor Kjell Rønningen.

Snart for sent

Jeg tror de fleste vet at det finnes norskopplæring, men få vet at det snart er for sent å få det gratis, sier prosjektleder Nili Deloya.

Hun legger til at hindringen for å kunne komme inn og delta i samfunnet er manglende kunnskap om språket og samfunnet.

Informasjonsarbeid

Det har blitt satt i gang en rekke tiltak for å øke rekrutteringen. Blant annet lokalt informasjonsarbeid.

Vi har blant annet vært på kjøpesentre med elever for å dele ut brosjyrer på åtte ulike språk. Vi har sendt ut ranselpost i grunnskolen og benyttet T-banereklame, sier informasjonsansvarlig Guro Fjærvik.

Hun legger til at det viktigste de har gjort er klassebesøk, hvor de ber elevene bruke jungeltelegrafen for å fortelle familien og kjente om at fristen for gratis opplæring snart går ut.

Tiltak

Flere tiltak vil bli satt i gang framover, blant annet etterutdanning av lærere.

Vi skal også starte foreldreskole på kveldstid, hvor det tilbys barnepass, forklarer Deloya.

Ta kontakt med servicesenteret vårt på Helsfyr for å finne ut hvilke rettigheter du har.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.