RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Snauhogger rundt bevaringsverdig hus


Tomten er så å si renset for trær. Riktignok er bjørkene foran huset beholdt. Spenningen er knyttet til hvilken «rolle» det bevaringsverdige huset får i byggeprosjektet.
Tomten er så å si renset for trær. Riktignok er bjørkene foran huset beholdt. Spenningen er knyttet til hvilken «rolle» det bevaringsverdige huset får i byggeprosjektet. Foto: Foto: Vidar Bakken
Tomten rundt et bevaringsverdig hus i Skådalsveien ble tilnærmet renset for trær. Utbygger garanterer for at huset får stå.

VETTAKOLLEN: Huset står på Byantikvarens «Gul liste» over bevaringsverdige bygg, etter at naboer gjorde etaten oppmerksom på huset i forbindelse med nytt byggeprosjekt.

Med Trosterudtunet, eid av Neptune Properties, som ny eier og tiltakshaver er tomten så å si renset for trær. Et tidligere nabovarsel fra forrige eier viste at ni boenheter skulle inn på tomten, hvor det bevaringsverdige huset skulle rives. Dette skulle erstattes med hus med flate tak. Dette varselet er trukket tilbake, og det er ventet nytt nabovarsel etter at Neptune har overtatt prosjektet.

Les også: Neptune Properties tjente eventyrlige 225 millioner på eplehageutbygging

Ikke juridisk vern

Byantikvaren er lite glad for at tomter med bevaringsverdige hus blir ryddet for opprinnelig vegetasjon. Problemet med «Gul liste» er at den ikke gir bygg eller tomt noe juridisk vern. Da må eventuelt Byantikvaren fremme et forslag til omregulering med formål bevaring. Det er en arbeidskrevende prosess og er til enhver tid avhengig av etatens kapasitet. Det er for øvrig flere eksempler på at Byantikvaren har frarådet riving, uten at dette er hensynstatt i byggesaksbehandlingen.

Les også: Trær har liten verdi

Kjent arkitekt

Byantikvaren viser til at huset er tegnet av den kjente arkitekten Odd Brochmann og hans kone Karen Berner i 1945. Huset ble oppført i 1946/47.

Med sitt enkle formspråk er bolighuset et tidlig eksempel på den nøkterne og kvalitetsbevisste modernistiske byggeskikken som preger de første tiårene av etterkrigstiden, skriver Byantikvaren, som understreker at bygningen er svært interessant som uttrykk for en ny arkitektstil. Bygningen er i god stand og er også blitt fremhevet i «Norske hus, en billedbok».

Ingen hjemmel

I en lang rekke artikler har vi satt lys på Neptune Properties og andre selskapers vegetasjonsfjerning før søknad om rammetillatelse sendes. Dermed omgås bestemmelsene i reguleringsplanen, hvor ny bebyggelse skal tilpasses og ta hensyn til større trær på byggetomten. Tidligere anmeldelser av Neptune og andre utbyggere for miljøkriminalitet er blitt henlagt av politiet, da det ikke er hjemmel for å hindre noen i å fjerne all vegetasjon på egen grunn. Det er ventet at det kommer nye regler i forbindelse med revisjon av ny småhusplan, som er gjeldende regulering for store områder i ytre by.

Les også: Byrådet vil ha strengere småhusplan

Garanterer

Daglig leder for Neptune Properties, Lasse Røsnes, garanterer for at huset blir stående.

– Vi har jobbet frem et nytt prosjekt som er presentert for Byantikvaren og som de har akseptert. Dette prosjektet er nå under uttegning, og det innbefatter bevaring av eksisterende hus. Når det gjelder hugging av trær, så er dette nå tilpasset den utbyggingen som er tenkt. Vi har forsøkt å ta ekstra hensyn til at boligen skal bevares med å bevare en flott gammel eik, som nå er laget til et tuntre, samt en stor furu som står i forbindelse med inngangen og to store bjørketrær ved terrassen, sier Røsnes.

Replanter vegetasjon

– Vi har prøvd å imøtekomme en moderne families ønske om lys, luft og sol i boligen som bevares, og hensynet med bevaring av vegetasjon. Det er huset som er bevaringsverdig og ikke tomten eller vegetasjonen, og i den forbindelse så veier kvaliteten til nybyggene større enn å bevare vegetasjon, sier han.

– I slike nybygningsprosjekter så må man replante vegetasjon tilpasset den nye bebyggelsen. Dette er en del av utviklingen i Oslo, med den befolkningsveksten som finner sted nå for tiden, sier Røsnes.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere