RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

DYKTIGE JENTER: Tiril Aslaksen (t.v.) og Aleksandra Bjørge, ti år gamle og klare for femte trinn, pusser hylle og krakk som de har laget på NCC barnas byggeskole på Klemetsrud. Alle foto: Aina Moberg
DYKTIGE JENTER: Tiril Aslaksen (t.v.) og Aleksandra Bjørge, ti år gamle og klare for femte trinn, pusser hylle og krakk som de har laget på NCC barnas byggeskole på Klemetsrud. Alle foto: Aina Moberg

Snekkerspirer på byggeskole

Etter en uke på barnas byggeskole kan «supersnekker» Tiril Aslaksen godt tenke seg å bli tømrer.

KLEMETSRUD: Det flatterende tilnavnet fikk tiåringen av de andre deltagerne etter å ha brukt bare tre slag på å slå sin første spiker i planken.


– Dette er kjempegøy. Tenk å kunne holde på å bygge hele dagen som voksen. Å få snekre og skru sammen hylle, krakk, benk og tribune gir virkelig mersmak, sier Tiril.

Realfagtanken

Dette er søt musikk i ørene til prosjektleder Trude Westaas som arrangerer NCC barnas byggeskole for 9. gang. I år på Klemetsrud skole med 50 barn.

– Vi ønsker å vise elevene at byggebransjen er et solid og flott yrke. Vi håper den innsikten de får i entreprenørbransjen gir mersmak, sier Westaas.

Under den ukelange byggeskolen får barna snekre og male hver sin krakk og hylle. De som ønsker det får også lage sitt eget prosjekt.

– Her må de ha tenkt en tanke før de starter. De må bruke millimeterpapir for å forstå hvor stort prosjektet deres blir, og for å få inn realfagtanken. Resultatet er blitt mange «morsomme» byggetanker, sier Wetsaas.

Benker og egen tribune

Det er ikke bare individuelle prosjekter «småsnekkerne» har holdt på med på under den ukelange byggeskolen. Alle har, med god hjelp av voksne snekkere, bidratt med å lage en tribune med plass til 30 elever ved skolegårdens fotballbane.

– Hvert år oppfyller vi den aktuelle skolens eget ønske. På Klemetsrud ble det tribune som kan brukes både av fotballsupportere, til undervisning eller bare til å slappe av på, sier Wetsaas.

I tillegg har tiåringene vært med i prosjektet «Barn bygger for eldre».

I år var det Abildsø sykehjem som ønsket seg to solide benker til sansehagen sin.

– Skikkelig kult. Vi har både skrudd og pusset masse, og det var ingen tvil om hvem som vant konkurransen om å pusse best. Helt klart vi jentene, sier Suhana Hameed.

Benkene ble personlig overlevert sykehjemmet av byggeskolens deltagere.

Jentene er best

– Og det var ikke den eneste utflukten vi tok barna med på. Vi var også på asfaltverket vårt i Drammen. Det var veldig populært å se asfalt bli til og å få prøvekjøre noen av de store maskinene, sier Trude Wetsaas, som for øvrig skryter mye av Klemetsrud-elevene.

– Gruppen i år er utrolig greie og fine elever. På denne skolen er det helt tydelig en god ånd og en inkluderende gjeng med barn. Sammen med syv håndplukkede aktivitetsledere og egen kokk, som laget tre daglige måltider, bidro de til at ble det en flott uke, sier hun.

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen var også innom Klemetsrud skole den siste dagen for å lytte til barnas erfaringer, og for å snakke om rekruttering til bransjen.

Og det kan altså hende at «supersnekker» Tiril Aslaksen lar seg rekruttere til bransjen etter en uke på byggeskolen.

Tiåringen synes det er et flott yrke for jenter. I likhet med Suhana, er hun ikke i tvil:

– Jentene har vært bedre enn gutta på Klemetsrud!

LES OGSÅ: Byens flotteste uteområde

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere