RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Snillere ungdom

Ungdom har, med noen unntak, blitt mindre utagerende og sosialt mer tilpasset de siste ti årene. Det er én hovedkonklusjon i rapporten "Ung i Oslo".

I NOVAs ferske rapport har over 10 000 ungdommer blitt spurt om hvordan det er å være ung i hovedstaden. Rapporten belyser temaer som forholdet mellom foreldre og barn, mestring og tilpasning i skolesituasjonen, rus, kriminalitet og fattigdom. NOVA-forsker Tormod Øia ser også på endringer i perioden fra 1996 til 2006 og forskjeller mellom ungdom i ulike deler av byen.
I undersøkelsen ble byen delt opp i fire deler: Oslo vest, indre øst, etablert østkant og ytre øst. Svarene viser at det generelt er mindre mobbing, kriminalitet og rusmisbruk i Oslo enn det var i 1996. Men mens ungdom i i vest, etablert østkant, og ytre øst har fått et bedre oppvekstmiljø de siste ti årene, blir det, ifølge rapporten, stadig verre å vokse opp i indre øst. Det er altså ingenting som tyder på at gapet mellom øst og vest har blitt mindre.
- Tvert om, mener Øia.
I løpet av de siste ti årene har selvrapportert kriminalitet gått ned i alle områdene, med unntak av indre øst. Minst selvrapportert kriminalitet finner man i Oslo vest.
Omfanget av mobbing har vært nokså stabilt de siste ti årene, og forskjellene mellom bydelene er ikke store. Allikevel har andelen unge i indre øst som mobber andre økt fra 23,4 prosent i 1996 til 28,2 prosent i 2006, mens antall mobbere har blitt redusert både i vest og på etablert østkant.
Siden 1996 har det vært en tilbakegang i andelen unge som bruker hasj og marihuana i Oslo vest, etablert østkant og ytre øst. Sterkest var tilbakegangen i vest, fra 17,8 prosent i 1996 til 10,9 prosent i 2006. I 1996 skilte denne delen av byen seg ut gjennom at flest ungdommer her brukte hasj eller marihuana. Nå ser det ut til at andelen unge som bruker disse rusmidlene er størst i indre øst.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere