*Nettavisen* Nyheter.

Snøhetta: – Umulig å rive høyblokka

Snøhetta mener den eksisterende høyblokka inneholder så mye bundet energi at det skal godt gjøres å oppnå miljøgevinst ved å rive og bygge nytt. Foto: Foto: Øystein Dahl Johansen

Dersom det nye regjeringskvartalet skal leve opp til Statsbyggs miljøambisjoner, vil det være umulig å rive Høyblokka, mener arkitektkontoret Snøhetta.

SENTRUM: Regjeringen skal beslutte om Høyblokka, som fikk omfattende skader av terrorbomben 22. juli 2011, skal rives eller bli stående.

Forrige fredag konkluderte konsulentfirmaet Rambøll med at landemerket som fram til terrorangrepet huset blant annet Statsministerens kontor, relativt enkelt kan tilfredsstille kravene til konstruksjonssikkerhet.

Les også: Høyblokka tåler neppe en ny bombe

Miljø- og klimakrav

Den andre beslutningen som regjeringen må ta, er hvor strenge miljø- og klimakrav som skal stilles til det nye regjeringskvartalet. Entreprenøren Statsbygg har som mål at alle nye byggeprosjekter skal være klimanøytrale.

Det er ikke mulig dersom Høyblokka blir besluttet revet, sier Snøhetta-direktør Kjetil Thorsen til Dagens Næringsliv.

– Vi har funnet ut at bundet energi, altså den energien som et allerede eksisterende bygg innehar fra før av i form av arbeid og materialer, utgjør et like stort energiforbruk som du sparer i den årlige driften med et nytt og mer miljøvennlig bygg, sier Thorsen til avisen.

Vil rehabilitere

Thorsen mener derfor at løsningen for å få et mest mulig klimavennlig regjeringskvartal er å beholde Høyblokka og rehabilitere den på en måte som gjør bygningen mest mulig energigjerrig.

En konsulentgruppe har tidligere foreslått å rive de mest skadde bygningene for å gi plass til et nytt regjeringskvartal.

Les også: Ny rapport om regjeringskvartalet legges fram

(ANB-NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag