*Nettavisen* Nyheter.

Snuoperasjoner - Onsdag 26. januar

Vi er redd for at spare-prinsippet ikke holder i lengden, og at det heller må investeres litt i snuoperasjoner før gevinster kan hentes.

Sist fredag skrev vi om et betydelig forverret regnskap for Nordstrand bydel enn det man trodde før årsskiftet. Og denne uken ble det klart at også Søndre Nordstrand må bokføre et enda dårligere resultat enn det administrasjon og bydelspolitikere la til grunn da de behandlet budsjettet for 2005.
Stygge tall altså for to av våre bydeler. Men i Østensjø kan de smile. Der er de som "Kjerringa mot strømmen" som BU-leder Arnfinn Aabø uttrykker det på debattsiden i dagens avis. De hadde nemlig "penger på bok" ved sammenslåingen for et år siden, og dette har tydeligvis gitt rom for å holde positiv kurs.
Og i tillegg gjøres snuoperasjoner i bydelen som betyr at man klarer å møte økte utgifter. Det har vært store snuoperasjoner i alle bydeler gjennom dette første året etter bydelsreformen, men det kan altså synes som om noen har klart det bedre enn andre. De har i alle fall berget pengene.
Østensjø har lenge vært oppmerksom på at gjennomsnittsalderen i bydelen er økende. Andelen eldre begynner å bli høy, og den er økende. Dette tar nå bydelen tak i. I dagens avis forteller vi at det settes fokus på eldreomsorg, og et av midlene er å tilrettelegge for at flest mulig eldre skal kunne bo hjemme. Dermed spares det mye på dyre institusjonsplasser. Og flere undersøkelser har jo vist at relativt spreke eldre gjerne vil bli boende hjemme så lenge som mulig. Men faren er selvfølgelig at strikken kan strekkes for langt. Man må ikke kutte så drastisk inn på muligheten til å få institusjonsplass at de hjemmeboende blir lidende av det. Da snakker vi nemlig om ren sparing i stedet for tilrettelegging.
Østensjø ser ut til å ha tatt grep i tide, og kan i så måte stå som eksempel for andre bydeler.
For at det trengs snuoperasjoner i mange bydeler, viser nå de dystre regnskapstallene. Og enda er ikke alt kommet på bordet. Først om en måneds tid vil de endelige tall være klare.
Vi har lagt første år etter bydelsreformen bak oss, og det har vist seg at innsparinger ikke kom "over natten". Sammenslåinger og effektiviseringer har kostet penger. Dette året vil vise om det bare var snakk om startproblemer. Vi er redd for at spare-prinsippet ikke holder i lengden, og at det heller må investeres litt i snuoperasjoner før gevinster kan hentes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.