*Nettavisen* Nyheter.

Snur skam til stolthet

Britt Richardsen oppfordrer flere tidligere rusmisbrukere til å bli med i nettverket Det Nytter. FOTO: NILS SKUMSVOLL

I morgen samles 100 helter fra hele landet for å feire seg selv i Oslo Rådhus.

Sentrum: Det Nytter er et nettverk av tidligere rusavhengige som ønsker å stå åpent fram med sine personlige suksesshistorier. I morgen har de invitert en rekke aktører som kjemper mot rusmisbruk i Norge til personlige møter for å feire at Det Nytter. De som har snudd skammen over å være tidligere misbrukere til å føle stolthet over at de kom seg ut av det.
Vi vil ikke være de som snakker om hvordan det var å leve som rusavhengige, men heller fortelle hvordan vi kom oss ut av det. At vi faktisk klarte det, forteller prosjektleder for Det Nytter, Britt Richardsen.

Ble student

Hun har selv vært misbruker, men kom seg ut av det på egen hånd. Rett og slett ved å bli student.
Det er ett av mange eksempler på hvordan man kan bli rusfri. Jeg begynte på BI. Men samtidig finnes det jo mange andre historier, om hvordan folk har fått hjelp til å stå på egne ben. Det er det som er tanken bak nettverket vårt. At vi skal kunne tilby møter med personer som har individuell bakgrunn, men likt resultat nemlig at de har slutta å ruse seg, fortsetter hun.
I dag besøker nettverket blant annet fengsler, avrusningsinstitusjoner og andre steder relatert til rusmisbruk.
Nettverket består av over hundre deltakere som ønsker å bidra. De stiller opp for å holde foredrag eller som samtalepartnere. Fordelen med at vi er så mange er at vi kan skreddersy et opplegg til hver institusjon. Noen har soningserfaring for eksempel, og da kan det være naturlig å sende dem på besøk til et fengsel. Andre igjen kan ha lange opphold på institusjoner, og egner seg best til å komme på besøk til for eksempel Blå Kors.

Ble kvitt skammen

Med morgendagens arrangement håper hun at deltagerne får en forsterket tro på at Det Nytter, og at publisiteten medfører at flere mennesker med samme bakgrunn har lyst å være med i Det Nytter-nettverket.
For meg var valget om å være åpen en viktig faktor for å bli kvitt skammen. For selv om du er rusfri, så er det ofte slik at man skjuler fortida si for sine medmennesker. Det er bare å kontakte oss for å bli deltaker i nettverket. Vi er mange i samme bås, og mange som kan hjelpe hverandre oppfordrer hun.
Organisasjonen Det Nytter består av medlemmer som i dag er rusfrie, men som ønsker å bidra for å hjelpe andre ut av rushelvetet. I morgen har de invitert en rekke aktører som kjemper mot rusmisbruk i Norge til foredrag og samtalegrupper. Men først og fremst er dette altså en dag for dem selv. De som har snudd skammen over å være tidligere misbruker til å føle stolthet over at de kom seg ut av det.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.