Snushanens mekka

Mye informasjon: Via Plan- og bygningsetatens nettsider kan du sette deg inn i lokale byggesaker. Her har avisens snushane funnet frem en illustrasjon fra et planinitiativ for Skøyen Allé 10-14, der et friområde er foreslått omregulert til boligbygging. Illustrasjonsfoto: Nina Schyberg Olsen

Mye informasjon: Via Plan- og bygningsetatens nettsider kan du sette deg inn i lokale byggesaker. Her har avisens snushane funnet frem en illustrasjon fra et planinitiativ for Skøyen Allé 10-14, der et friområde er foreslått omregulert til boligbygging. Illustrasjonsfoto: Nina Schyberg Olsen Foto: Illustrasjonsfoto: Nina Schyberg Olsen

Lurer du på om nærmiljøets grønne oase er i fare eller om naboen bygger ulovlig? Et kjapt nettsøk kan gi deg svaret.

OSLO: På Plan- og bygningsetatens nettsider er det mulig å søke opp adresser og se om det er noe på gang i nærmiljøet.

Offentlige dokumenter

Noen dokumenter er unntatt offentligghet, så da kan du bare lese tittelen på saken, men de fleste dokumenter er tilgjengelig for offentligheten. Og det er mye enklere å sette seg foran en datamaskin hjemme eller på eldresenteret, enn å dra ned til Plan- og bygningsetatens kontorer i sentrum.

På etatens nettsider legges det ut dokumenter om alt fra garasjeoppføringer og rivesøknader til storstilte utbyggingsplaner for eplehager og industritomter.

Du kan finne illustrasjoner av hvordan naboen ønsker å bygge på huset, se reguleringsforslag for aktuelle områder og lese uttalelser fra berørte parter.

Søk på adresser

Alt du trenger å gjøre er å gå inn på www.plan-og-bygningsetaten.oslo.kommune.no. Der velger du den oransje knappen på høyre side som heter "Saksinnsyn" og i vinduet som da dukker opp kan du fylle inn adresser og trykke søk. Voila!

Søker du på Ekebergveien, kan du for eksempel lese om planer for nytt selvbetjent bilvaskeanlegg på Kastellet - og at flere naboer protesterer på dette.

Et kjapt søk på Hellerudveien gir deg opplysninger om oppføring av alt fra rekkehus til støyskjermer, mens du ved å søke på Mosseveien finner alt fra utvidelsessøknader for bryggeanlegg til riving av uthus. Det er bare å prøve seg frem!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.