Gå til sidens hovedinnhold

Sofasurferens paradis

Elise Hardie stiller gjerne sofaen til disposisjon for underbemidlede backoackere via nettsamfunnet Couchsurfing.

SORGENFRIGATEN: Det blir stadig mer vanlig å drive reiseplanlegging på nett. Selv om det finnes en rekke sider som driver prissammenligning på hoteller, leiligheter og lignende, vil du alltid finne det rimeligste alternativet på couchsurfing.com

Positiv opplevelse

Couchsurfing.com er et nettsamfunn hvor registrerte brukere tilbyr sofa- eller sengeplass til turister. I skrivende stund har siden over en million brukerprofiler, fra hele 232 forskjellige land.

En av brukerne heter Elise Hardie, og bor i Sorgenfrigaten på Majorstuen.

I fjor sommer var hun vert for et vennepar fra Manchester i England.

De tok kontakt og spurte om de kunne bo her et par dager. I utgangspunktet var jeg litt skeptisk, siden de var helt nye brukere og ikke hadde noen referanser, men jeg lot de komme allikevel, sier hun og forsikrer oss om at det var en utelukkende positiv opplevelse.

Jeg tok de blant annet med til Frognerparken, noe de synes var veldig kult. Jeg tok de også med på Oslo Live for å se Justice, forteller hun.

Noen andre severdigheter i bydelen du vil vise fremtidige sofaturister?

Tonica Vintage i Suhms gate er en skjult skatt, sier den tidligere motestudenten.

Mer enn gratis opphold

Elise ble kjent med nettstedet da hun studerte i Antwerpen.

Hun jeg skulle flytte sammen med hadde faktisk bodd hos folk via couchsurfing frem til vi fant et sted å bo, sier hun.

Dette førte til at hun benyttet seg av nettsamfunnet da hun skulle til Amsterdam med en venninne.

Det var vel først og fremst for å slippe å bo på hotell, men da vertskapet var veldig hyggelige, endte vi opp med å dra ut sammen med dem på kvelden, forteller hun.

Dette viser at couchsurfing er mer enn bare et gratis opphold i en fremmed bopæl.

Når du har så mange brukere å velge i mellom er det jo naturlig å forsøke å finne frem til folk du tror du vil komme godt overens med, sier Elise.

Gjensidig tillitsforhold

Couchsurfing er basert på, og helt avhengig av, gjensidig tillit mellom vert og de besøkende. I en tid preget av sikkerhetshysteri, vil nok mange være skeptiske til å sove over hos fremmede. På Couchsurfing melder de om knappe to millioner positive erfaringer fra brukerne.

Referansesystemet er det viktigste verktøyet for å gå brukerne nærmere i sømmene.

Både verten og de besøkende gir hverandre referanser på hverandres profiler, slik at andre brukere kan forsikre seg om hvilke folk de har med å gjøre. Til nå har jeg ikke hørt om noen uheldige episoder, forteller Elise, som gjerne tar i mot nye sofasurfere i fremtiden.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger