RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Softguns er en uting

nn Leder for ungdomsavsnittet på Majorstua politistasjon, som har politimyndigheten i vår bydel, forteller i dagens avis om en uheldig trend i Oslos ungdomsmiljøer. Bruk av softguns har blitt et så stort problem i Oslo, og særlig i vår del av byen, at Politiet ser det som nødvendig å gå ut og med en oppfordring i disse førjulstider. "Barn og ungdom bruker dem (softguns, red.anm.) til ran, å skyte på andre og til å true med. Plastkulene som skytes ut, kan være vonde nok å bli truffet med. Men noen bytter også plastkulene med metallkuler," sier Persson i dagens avis. Dette er en svært skremmende utvikling.

nn Nå er ikke softgunbruk i ungdomsmiljøer noe nytt fenomen. Det nye er omfanget, og at ungdom, slik Persson sier, skyter på hverandre med "hardere" ammunisjon. I enkelte miljøer skal det ha blitt vanlig å operere ut metallkuler på seg selv skutt inn i huden fra en softgun. At det forekommer langt flere hendelser enn dem Politiet får registrert, er det all grunn til å tro.

nn Softguns er likevel langt mindre farlige enn ordinære skytevåpen, selv om uvettig bruk kan føre til varige, og i ytterste konsekvens, livstruende skader. Et stort problem med disse våpnene er at de ofte er eksakte kopier av ordinære skytevåpen. Selv godt trente øyne vil ha problemer med å se forskjell. Det er ikke uten grunn slike våpen stadig oftere blir benyttet som trusselredskap. En person som vifter med et skytevåpen i det offentlige rom, vil alltid være en potensiell fare for seg selv og andre. Det kan trigge væpnede politiaksjoner, selv om det "bare" er snakk om en softgun. "På en videregående skole kan vi i ytterste fall få en slik situasjon. Våpnene ser helt ekte ut. I en situasjon hvor noen truer eller vifter med en softgun, kan ikke vi ta sjansen på at det ikke er ekte våpen," uttaler Persson.

nn Softguns er lovlig å eie av personer over 18 år, men ulovlig for alle å bære og bruke i det offentlige rom. For en tenåring kan det være "kult" å ha en våpenkopi på rommet og leke actionhelt foran speilet. Ute i virkeligheten er det verken gøy eller greit. Softguns har ingenting i ungdomsmiljøer å gjøre. Vi kan ikke annet enn å stille oss fullt og helt bak Hanne Persson og resten av ungdomsavsnittet på Majorstua: Sørg for at det ikke ligger softguns under juletreet i år.Ute i virkeligheten er det verken gøy eller greit

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere