RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sogn bad stengt ut året


STENGT: Mindre treningstid i basseng, tapte inntekter og større utgifter er konsekvenser for OIs svømmeklubb, ved stengt Sogn bad.
STENGT: Mindre treningstid i basseng, tapte inntekter og større utgifter er konsekvenser for OIs svømmeklubb, ved stengt Sogn bad. Foto: Arkivfoto: Alice M. Johansen
Stengt Sogn bad betyr store konsekvenser for Oslo idrettslags svømmeklubb. Ikke bare får utøverne mindre treningstid i basseng, men også økonomisk svir det for klubben.

OSLO/ULLEVÅL: Da Sogn videregående umiddelbart ble stengt søndag 8. september, på grunn av asbestfunn ved skolen, ble også svømmehallen ved skolen stengt. Undervisningsbygg håpet på en reåpning av badet i oktober, men nå er åpningen ifølge Undervisningsbygg utsatt ut året.«…kartleggingen av Sogn bad har avdekket ytterligere forekomster av asbest. Det viser seg at det er mer asbest enn først antatt i bygningsmaterialene.... " står det blant annet på Undervisningsbyggs hjemmeside.

Dårlig nytt for blant annet Oslo IL Svømming (OI). Thomas Wikberg, formann i OI Svømming, forteller at det er det både dyrt og vanskelig å finne erstatningsbad til så mange som 800 svømmelever, i tillegg til store og små utøvere.

Innstilt svømmeundervisning

– Sogn bad er Oslo vests eneste offentlige 25-metersbad, og stengt bad får store konsekvenser for oss.

 – Flere av våre svømmekurs har måttet flytte til andre basseng eller har blitt innstilt. Mange foreldre til kursbarn har ikke anledning til å dra til de andre alternative bassengene, som for eksempel NIH, Møllergata skoles bad og Tøyenbadet, forteller Wikberg.

LES OGSÅ: OSLO IDRETTSLAG SVØMMING FOSSER FREM

– I tillegg har all svømmeundervisning for nærliggende skoler, i regi av OI-klubben, blitt innstilt. Og ikke minst får konkurransesvømmere mindre trening i vann, noe som selvsagt kan gå utover satsingen denne sesongen, legger Wikberg til.

Neste store svømmekursrunde skal etter planen starte i november.

– En full ny runde kan bli vanskelig å få til. Noe som igjen fører til at klubben mister viktige inntekter i det siste kvartalet for å kunne lønne sine ansatte - fem personer - og innleide timeinstruktører, i tillegg til inntekter til baneleie for våre aktive svømmere, sier Wikberg.

– Mye dyrere

– Kommunen må berømmes at de har vært svært behjelpelig med å finne alternativ tider på Tøyen. Samtidig har vi fått mulighetene til å leie mer tid på Norges Idrettshøyskole og Domus Atletica. Men disse bassengene er mye dyrere å leie i forhold til de kommunale badene.

LES OGSÅ: SVØMMEINTERESSEN PÅ TOPP I OI

– Vi har løpende fått informasjon om utviklingen av Undervisningsbygg, men den kunne gjerne vært enda mer omfattende. Veldig bra at Undervisningsbygg prioriterer helse og sikkerhet og ikke vil ta noen sjanser. Men vi synes dette arbeidet tar fryktelig lang tid, avslutter Wikberg.

Ødelagte asbestplater

Kommunikasjonsdirektør i Undervisningsbygg utdyper hvorfor arbeidene tar tid.

– Det er jo funnet mer asbest i byggets ventilasjonskanaler enn først antatt, bestående av ødelagte asbestplater i sjakter og kanaler. Det er likevel viktig å understreke at det ikke er funnet asbeststøv i luft- og støvprøver tatt i oppholdsarealer, ifølge Thorsen.

– Den siste rapporten fra Mycoteam, datert 1. oktober, konkluderer med at svømmehallen kan åpnes etter rengjøring og støvsuging, men så er det funnet mer asbest i bygningsmaterialene brukt i ventilasjonskanaler og sjakter etter denne dato, legger Thorsen til.

Store arealer

– En svømmehall har store arealer, og flere tekniske rom, dype sjakter for vannrør og et  omfattende ventilasjonsanlegg med tilhørende kanaler skal undersøkes. I tillegg er det tatt luft- og støvprøver i selve svømmehallen. Saneringsarbeidet pågår nå og vil også ta tid.

Thorsen forteller videre at Undervisningsbygg og eksperter nå er i gang med å utbedre og skifte bygningselementer i sjakter og kanaler, i tillegg til å rense og rengjøre der asbesten skal fjernes.

– Vi er nødt til å holde bygget stengt ut året for å sikre at arbeidet gjøres på en forskriftsmessig og grundig måte. Det er viktig for oss å presisere at helse og sikkerhet alltid vil komme først på Oslos skoler og idrettsanlegg.

– Hva er videre fremdriftsplan?

– Denne er ennå ikke utarbeidet, men vil foreligge når det er oversikt over hvor omfattende utbedringsarbeidene vil bli og hvor lang tid arbeidet vil ta, avslutter Thorsen.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere