Sognelever i militærgrønt

Det var mye avansert teknikk og mange nye utfordringer som møtte elevene fra Sogn videregående skole da de ble invitert til en helg med Luftforsvaret.

Sogn/Kjevik: Sammen med totalt 200 ungdommer fra tekniske linjer over hele landet, var en gjeng elever fra Sogn videregående skole invitert av Luftforsvaret til deres base og undervisningssenter på Kjevik utenfor Kristiansand. Blant dem var Glen-Erik Mathisen, Frederik Schultz og Einar Rossvol fra siste året ved elektronikklinja på Sogn.

Spennende med radar


Dette har vært utrolig bra og lærerikt. Spesielt radarinstallasjonene med sin elektroniske og mekaniske kompleksitet var interessante, sier Glenn-Erik Mathisen om besøket. Frederik og Einar er enige med klassekameraten i at campen er vellykket, men sistnevnte er derimot litt usikker på om Kjevik er stedet.
Tror ikke jeg søker meg hit, men jeg er blitt nysgjerrig på militæret etter dette.

Variert program


På programmet sto tur med helikopter, oppvisning med F-16 fly og en innføring i de ulike tekniske utfordringene Luftforsvaret kan by på. Det var mye høyteknologi og kraftig utstyr som møtte elevene. En radarstasjon, flere missiler og et innblikk i jagerflyets finesser, samt tradisjonelle militære øvelser som teltoppsetting og skytebanetjeneste. Det ble imidlertid fort klart at helikopterturen og F-16 oppvisningen ikke kunne gjennomføres. Det tillot ikke været.
Jeg er dypt skuffet, dette hadde jeg gledet meg til, sier Kim Huu fra tredje klasse ved elektronikklinja på Sogn. Og han taler for resten av elevene som dermed gikk glipp av sin jomfrutur i helikopteret. Et lite plaster på såret var riktignok prøvesittingen i F-16 flyet og en tur i jagerflysimulatoren.

Ettertraktede elever


Det var tydelig at alt det avanserte utstyret Frorsvaret stiller til rådighet under utdanningen imponerte Sogn-elevene, en av de som viste størst engasjement var Alexander Wielgosz.
- Dette skal jeg vurdere nøye, kombinasjonen av befalsutdanning, fagbrev og generell studiekompetanse er meget attraktiv. Jeg syns også radaren virket speielt interessant, der er det mye å sette seg inn i og man kan mange steder rundt i landet.
Luftforsvaret arrangerte denne campen for knytte til seg sårt etterlengtet teknisk kompetanse.
Når næringslivet går så bra som det gjør nå blir det vanskeligere for oss å rekruttere nye folk, sier Brigader Øyvind Strandman, sjef for Luftforsvarets utvikling- og kompetansesenter.
Når elevene drar herfra ønsker vi at de skal ha hatt en lærerik og spennende helg, i så måte er avlysningene av helikopterflyvingen og F-16-innslaget beklagelig.

Godt humør

Helikoptertur eller ikke da haugevis av hamburgere kom på bordet så humøret ut til å stige raskt i gradene blant gutta i kongens klær.
Det hadde ikke skadet med et salatblad, men man kan jo ikke klage hvis det er dette som står på militærmenyen, avslutter en fornøyd Glen-Erik Mathisen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.