Søk ly mot vær og nysgjerrige naboer

LY: Hjemme hos sivilarkitekt og interiørbokforfatter Laila Eriksen er det bygget en dobbel halvåpen levegg av kledningsbord for å beskytte mot vind.

LY: Hjemme hos sivilarkitekt og interiørbokforfatter Laila Eriksen er det bygget en dobbel halvåpen levegg av kledningsbord for å beskytte mot vind.

En levegg beskytter sommerhyggen mot sol, vind og nysgjerrige naboer.

FERDIGVARE: Prefabrikerte skjermvegger gjør det raskere og enklere å få skjermveggen på plass, her varianten Excellent fra RKC. (Foto: RKC)

UTTREKKBAR: Skjermduk på rull gjør det enkelt å ta veggen inn eller ut etter behov. Denne varianten heter Siro og fåes hos Villamarkisen (Foto: Villamarkisen)

FLYTTBAR: Med en flyttbar levegg kan du få ly uansett hvor du velger å plassere hagemøblene. (Foto: RKC)

LUFT: En delvis åpen levegg i to lag beskytter mot innsyn, og gir samtidig plass til blomster og planter.

SOLID: Levegg fra RKC med lameller i lakkert aluminium som reduserer innsyn og vind. (Foto: RKC)

TEKSTIL: Breeze fra Jabo er en ny skjermserie med ramme i eucalyptus og duk av textilene. (Foto: Jabo)

– Hva slags levegg du bør velge avhenger av hva den skal beskytte mot. Er det støy, vind, sol eller innsyn som plager deg? spør sivilarkitekt og en av forfatterne bak Terasseboka, Laila Eriksen.

Hjemme hos seg selv har hun satt opp en levegg mot vind.

– En helt tett vegg kan gjøre problemet verre ved å skape turbulens på baksiden. Lag heller en dobbel, halvåpen vegg, tipser hun.

Unngå skygge

Feil valg av levegg kan også skape andre uønskede effekter enn turbulens.

– Pass på at du ikke plasser veggen slik at du får skygge der du vil ha ha sol. Sett opp en pinne i samme høyde som den planlagte leveggen, og se hvordan skyggene faller, råder hun, og legger til at skjermveggen ikke trenger å rage mange meter i været.

– Vanligvis bruker man jo uteplassen til å sitte. Skal veggen bare brukes til å skjerme mot innsyn, er det kanskje bedre å kutte litt i høyden for å beholde solstrålene, påpeker hun.

Når det bygningstekniske er vurdert, er det endelige valget av levegg et spørsmål om smak.

– Nå er vi inne i en funkisperiode hvor mange vil ha en ren og enkel stil. Mur er også populært nå. De mange nye, ferdige leveggene i bambus og andre materialer er også ettertraktet, forteller hun.

Byggetillatelse

Viktig å huske på før du setter i gang med leveggen, er å søke om byggetillatelse.

– Fritak for søke- og meldeplikt får du dersom skjermveggen er maks 1,8 meter høy og 10 meter lang, og er plassert minst 4 meter fra nabogrensa, forteller seniorrådgiver i SINTEF Byggforsk, Hans Einstabland.


Han har nylig revidert Byggforskseriens brosjyre om skjerming av uteplasser.

– I rekkehusbebyggelse kan du bygge i skillet dersom naboen samtykker. Samtykke er viktig – skjermvegger har startet mange nabokrangler. De kan jo fort skygge for naboens blomster, sier han.

Oppskriften på en solid og funksjonell levegg ligger ifølge Einstabland i å være nøye med detaljene.

– For eksempel bør du ha en liten helning på toppbordet slik at vannet ikke blir liggende, forklarer han.

– Det er en liten detalj, men forlenger levetiden på veggen betraktelig.

Skjermingsråd:

* Skjermvegger mot vind bør ikke være helt tette, tette vegger vil få turbulens på baksiden. Skjermer hvor materialet dekker 75-80 prosent av veggflaten er best. Man kan også minske turbulensproblemene ved å trekke nedre kant av leveggen 10-15 cm opp fra bakken.

* Skjermvegger som skal skjerme mot innsyn bør være halvannen til to meter høye. Skal den bare skjerme mot vind holder det med halvannen meter.

* Stående kledning får veggen til å virke høyere og kortere, liggende kledning får den til å virke lengre og lavere.

* For at skjermveggen skal gi bedre utnyttelse av solvarmen, bør den plasseres slik at den bidrar til å fange inn reflektert solvarme fra yttervegg, terassedekke osv. Om morgenen er det behov for materialer som raskt blir varmet opp og raskt avgir varme, for eksempel mørke trematerialer. Om ettermiddagen er det behov for materialer som kan ta opp varme i løpet av dagen og avgi den om kvelden, for eksempel mur eller naturstein.

* Treskjermer bør utformes slik at de blir minst mulig utsatt for fukt.

* Tenk over hvilke påkjenninger veggen må tåle. Vil den bli utsatt for kraftig vind, snøras fra tak eller liknende?

* Unngå at veggen har kontakt med terrenget, da det øker faren for fuktskader.

* Bordet på toppen bør helle til en side for å unngå at det samler seg vanndammer.

* Utsatte deler langs bakken og på toppen bør enkelt kunne skiftes ut.

Kilder: Terasseboka, Hytteboka og "Skjerming av uteplasser" i Byggforskserien

Typer skjermvegger:

Skjermvegg av kledningsbord: * Den "vanlige" typen levegger med bord i tre. Alternativt kan man bruke trespiler, flettet spon, barket rundstokk eller vier.

Prefabrikkerte skjermvegger:
* Byggvareforretninger tilbyr ulike varianter av prefabrikkerte elementer som kan settes sammen til ønsket lengde og høyde.

Pileskjerm:
* Flettet skjermvegg av pilekvister er et annerledes og holdbart alternativ til kledningsbord.

Murt/støpt skjermvegg:
* Murt/støpt skjermvegg benyttes som regel som tomteavgrensning, eller der det står i stil med husets materialer og formspråk.

Pergola:
* Pergolaer kan fungere som en hagestue, og består som regel av en åpen trekonstruksjon av søyler og åpne takbjelker der planter kan vokse til og gi skjerming mot innsyn og sol.

Espalier:
* Et åpent gitter-/spileverk som gir støtte for klatreplanter, som igjen vil skjerme mot innsyn og sol.

Skjermer av duk:
* Seilduk kan danne en enkel skjermvegg hvor duken kan monteres av og på etter behov. Seilduk kan også monteres som et solseil over uteplassen. Et annet alternativ er parasoller laget spesielt for skjerming av uteplass.

Kilde: "Skjerming av uteplasser" i ByggforskserienNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.