Søker u-hjelp til norske hjerner

Operasjon dagsverk: Oslokomiteen vil ha kontakt med privatpersoner og næringsliv i lokalmiljøet. Bak f.v.: Embla Husby Jørgensen, Jor Hjulstad Tvedt, Yannik, Thea Elise Bredesen, Julie Kristine Wood, Andreas Beatriz Hellener. Foran: Vilde Kristiane Wist Stordahl, Alba Defigueiredo Lykke, Mari Gjerdåker og Anna Solbakk Fredsvik. Foto: Jo Michael Defigueiredo

Operasjon dagsverk: Oslokomiteen vil ha kontakt med privatpersoner og næringsliv i lokalmiljøet. Bak f.v.: Embla Husby Jørgensen, Jor Hjulstad Tvedt, Yannik, Thea Elise Bredesen, Julie Kristine Wood, Andreas Beatriz Hellener. Foran: Vilde Kristiane Wist Stordahl, Alba Defigueiredo Lykke, Mari Gjerdåker og Anna Solbakk Fredsvik. Foto: Jo Michael Defigueiredo Foto: Foto: Jo Michael Defigueiredo

Julie Kristine Wood (18) har vært sminkør på Hotel Cæsar, bolleselger og dyrlegeassistent. Nå har hun tusenvis av arbeidsvillige ungdommer klare til å ta i et tak.

Julie Kristiane Wood fra Nordberg, leder ODs Oslo-komité. Foto: Foto: Jo Michael Defigueiredo

NORDRE AKER: I år er nemlig Nordberg-jenta leder for distriktskomiteen for Operasjon Dagsverk (OD) i Oslo.

28. oktober skal titusenvis av elever i ungdomsskolen og videregående i Oslo ut av klasserommet og nedlegge et dagsverk der inntektene skal gå til å sikre en bedre fremtid for unge mennesker i den brasilianske slummen.

– OD er av, med og for ungdom. Det er det som gjør det så unikt. OD-dagen er ikke bare u-hjelp til ungdom i sør, det er også u-hjelp til norske hjerner. Operasjon Dagsverk ønsker å være et handlingsalternativ til norske elevers engasjement, sier Julie Kristine Wood.

Egen nettside

Derfor er tjenesten Jobbank.no opprettet, der privatpersoner og bedrifter kan registrere arbeidsoppgaver de vil ha utført denne torsdagen. Elever fra over 50 Oslo-skoler skal ut og jobbe, så sjansen for å få en interessert «arbeidstaker» er stor.

– Hvilke jobber passer best?

– Det er nå jeg skal svare det klassiske at alt passer. Selv har jeg solgt boller på t-banen, jobbet i sminkeavdelingen på «Hotel Cæsar» og hos en dyrlege. Arbeidskraft fra OD kan brukes til hagearbeid, maling og vasking. Men arbeidsgiverne skal ikke være redde for å gi elevene krav og jobber hvor de må tenke litt. Husk på at dette er mange elever med mye kompetanse, sier Wood.

Rettferdig betaling

Operasjon dagsverk har blitt arrangert i Norge siden 1964. I år deltar 120.000 elever over hele landet. Pengene de jobber inn går til arbeid for ungdom rundt om i verden. Ungdomsskoleelever skal jobbe inn minst 200 kroner, mens videregåendeelever skal tjene minst 300 kroner hver for dagsverket.

– Så det er viktig at arbeidsgiverne ikke utnytter elevene, men tenker over hva arbeidet elevene utfører er verdt. Gjør de en åttetimers jobb, bør betalingen bli deretter, sier Wood, og utfordrer lokale aktører til å legge ut jobber på Jobbank.no.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag