*Nettavisen* Nyheter.

Søkte statstilskudd for avdøde medlemmer

Muslim Senter Furuset leverte inn 100 uavklarte fødselsnumre for offentlig tilskudd. Styreleder Abdul Majeed Raja avviser at det ble gjort med vilje, og varsler at senteret nå rydder opp i rutinene. Foto: FOTO: Vemund Sveen Finstad

Muslim Senter Furuset søkte statsstøtte for døde personer. Kun kontroll av medlemslistene hindret utbetaling.

FURUSET: En kontroll av medlemslistene til Muslim Senter Furuset, foretatt av Fylkesmannen i Oslo, viser at listene senteret sendte inn til avregning av statsstøtte inneholdt flere «uavklarte» fødselsnumre. Av 990 innsendte medlemmer ble hele 100 erklært som uavklart.

I tillegg ber Fylkesmannen i Oslo i et skriv Muslim Senter Furuset om å endre utmeldingsrutinene for medlemmer av trossamfunnet. Dette fremkommer av senterets årsregnskap for 2010.

Del på Facebook

Må møte opp personlig

Av utmeldingsrutinene for senteret fremgår følgende: «Ved utmelding møter medlemmet personlig opp i trossamfunnet ...».

Trossamfunnsloven §9, annet ledd, slår fast at medlemmer som ønsker å melde seg ut av et registrert trossamfunn enten må møte fram personlig eller sende skriftlig melding til forstander.

Fylkesmannen ber nå senteret tilrettelegge for at medlemmer kan sende skriftlig melding, dersom de ønsker å melde seg ut.

– Vi vil følge det opp slik at rutinene kommer i overensstemmelse med loven, sier Merethe Helstad, avdelingsleder på juridisk avdeling hos Fylkesmannen i Oslo.

100 uavklarte medlemmer

Overskuddet for senteret i 2010 viser et overskudd på 1.616. 501 kroner. Senteret mottok samme år 1.278.732 mill. kroner i offentlige tilskudd. Av dette utgjorde et engangstilskudd fra Kultur- og kirkedepartementet på kroner 532.950 brorparten.

Offentlige tilskudd fastsettes av departementet hvert år basert på antall medlemmer i trossamfunnet.

En kontroll av medlemslister i mai måned 2011 viser at Muslim Senter Furuset sendte inn 990 fødselsnumre, hvorav 890 har blitt avklart for statlig tilskudd etter «vasking» av medlemslister.

De resterende 100 var uavklarte «medlemmer», hvorav 3 var døde, 3 ikke bosatt i området, 17 ugyldige, 13 dobbeltoppført på liste og 64 oppført som medlem i flere tros- eller livssynssamfunn.

Del på Facebook

Avviser medlemsjuks

Styreleder i Muslim Senter Furuset, Abdul Majeed Raja, sier hundre uavklarte fødselsnumre på medlemslistene kommer av sviktende rutiner, som de nå forsøker å rydde opp i.

– Vi har fått nye medlemmer, og det er andre medlemmer som forsvinner, men som ikke slettes fra listene. Det er ikke med vilje. Når man får oppsigelser er det best å bare slette de med en gang. Det går på rutiner og vi forsøker å rydde opp, sier Raja.

Av de hundre uavklarte var 64 personer oppført som medlem i flere tros- eller livssynssamfunn.

– Når vi får nye medlemmer som vi registrerer kan det være andre moskeer eller menigheter som har de samme medlemmene. Da blir det dobbeltføring. Nå har vi fått nye lister og sender de til andre moskeer slik at vi får ryddet opp. Resultatet kommer i oktober, sier han.

Når det gjelder utmelding av trossamfunnet avviser Raja at man må møte opp personlig, og sier det allerede er mulig å sende skriftlig melding.

– De trenger ikke å komme personlig. De kunne sendt brev. Det er opp til dem, sier Raja kort.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.