RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sol, sand, zoo

San Diego har USAs beste klima. Og kanskje verdens beste dyrepark.

Hvor er den?

Jeg tror den er borti der et sted.

Nei, jeg så den der borte.

Kanskje den sover?

Jeg ser absolutt ingenting.

Barna som strekker forventningsfull hals ved Tiger River, minner mest om en flokk våryre surikater. Men den de speider etter, er i det morgengretne hjørnet i dag. Kun i et flyktig, gulsvart glimt gir den seg til kjenne i periferien av innhegningen.

Budskapet er ikke til å ta feil av:

Grrrrrrrrr!

Doktor Dyregod

Ifølge myten var det et tilsvarende jungelskrik som dannet opptakten til San Diego Zoo. Da den velholdne Dr Harry Wegeforth ble obs på mishagsytringene fra løveburene under verdensutstillingen i 1915, slo det ham at stedet trengte en dyrepark. Han bestemte seg for å bygge en.

Som annonsert, så gjort, og tre generasjoner senere spankulerer 4000 pels- og fjærkledde skapninger rundt på sine tilmålte 40 hektar. Hvert år kommer tre millioner mennesker forbi for å ta inn synet og lukten av dem. Enkelte har reist lenger enn andre.

Det er flott, sier newzealandske John Norman, som er på tre ukers USA-ferie med familien.

Selv om den zoologiske hagen i Wellington også er bra, er dette hakket sprekere, mener Norman.

Sol og strand

San Diego har noe for alle, heter det i klisjeen. Været hjelper. Midtvinters står snittemperaturen i snaut 60 grader fahrenheit, eller 15 celsius, uten at det behøver å bli uutholdelig varmt sommerstid.

Militæret har hatt sitt å si for lokal utvikling. Havnen er hovedbase for marinen så vel som kystvakten. Skjønt, risikoen er like høy for å støte på representanter fra solstatens allestedsnærværende underholdningsbransje.

Vi har det beste klimaet i landet. Dessuten, i motsetning til i vår mer berømte motpart i nord, ligger de fleste severdighetene med en kjapp kjøreturs mellomrom. Det er veldig besøksvennlig og håndterlig, enten du leier bil eller tar trikkene, mener Michael Kingston, en ung manusforfatter som har flyttet ned fra Los Angeles.

Utelivsmessig er det Gaslamp-distriktet som gjelder. Og hvis museene i Balboa Park blir for gammeldags, er veien kort til idylliske Carlsbad. Her ligger blant annet Museum of Making Music, et must for dem med interesser i den retning.

Stranda, det vil si strendene, er et kapittel for seg.

Dra til Mission Beach. Der finner du California-livsstilen på sitt ypperste. Tilfanget av interessante karakterer er endeløst hvis du har en hang til "people-watching", tipser vår mann Michael.

Gateteater

Old Town er heller ikke borte i så måte. Du skal ikke bli overrasket om det hersker lurveleven i hovedåren San Diego Avenue. Da er det sannsynligvis bare gateartisten "Wild Bill" og Pamela Catania som holder hoff utenfor Captain Fitch's Mercantile.

Sistnevnte er medeier i gavesjappa som er oppkalt etter Henry Delano Fitch (1798-1849). Hun elsker å fortelle om sjøkapteinen fra Boston som angivelig var den første til å frakte alt fra te til nonsekulære bøker hit.

I 1826 møtte han den vakre og meksikanske Josefa Carrillo. Tiltrekningen var gjensidig, selv om det skulle gå år og dag før paret var lykkelig gift. Underveis skal de ha måttet tåle det meste innen nasjonalitets-, religions- og foreldreforstyrrelser.

Det er en av de mest romantiske historiene i vår tid, hevder Pamela.

Pandalykke

"Vær så snill å bruke dempet stemme," står det på skiltet som markerer inngangen til pandaavdelingen i dyreparken.

For apropos romantikk er San Diego berømt for evnen til å skape trivsel blant de sjeldne og sarte bambusbjørnene. Forsøkene på å lokke fram nye generasjoner i fangenskap lyktes endelig ved årtusenskiftet, da "Hua Mei" kom til som førstefødt i Nord-Amerika. Nå finnes det seks eksemplarer av arten her.

Det finnes ingen statistikk over hvilke områder gjestene våre besøker flittigst. Imidlertid forstår vi at pandaene, slangene og primatene er veldig populære, opplyser Christina Simmons, pr-ansvarlig i Zoological Society.

Hvor mange som har lykkes i å studere tigerbestanden nærmere, sier hun desto mindre om.

For apropos romantikk er San Diego berømt for evnen til å skape trivsel blant disse sjeldne og sarte bambusbjørnene. Forsøkene på å lokke fram nye generasjoner i fangenskap lyktes endelig ved årtusenskiftet, da "Hua Mei" kom til som førstefødt i Nord-Amerika. Nå finnes det fire eksemplarer av arten her.

Vi fører ikke statistikk over hvilke områder gjestene våre besøker flittigst. Men vi forstår at pandaene, slangene og primatene er veldig populære, opplyser Christina Simmons, pr-ansvarlig i Zoological Society.

Sikkert er det at yngre krefter har mistet tålmodigheten med tigerbestanden, som stadig stikker seg unna ved elvefaret. Taiwan-amerikanerne og brødrene Brandon (10) og Justin Liu (11) har back-up-planen klar:

La oss dra og sjekke ut neshornet!


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere