RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sol ute - sol inne

Hver vår pakker Anne Grethe Nilsen kofferten og setter kursen mot Solvang Kolonihager. Innenfor den lille porten i avdeling 1 har hun funnet sin drøm.

Solvang: - Jeg kunne ikke hatt det bedre. De bekymringene jeg måtte ha legger jeg alltid fra meg på utsiden av porten, smiler Nilsen, mens hun setter over kaffen i den koselige røde og hvite hytta.
Noen trives aller best på få kvadratmeter i løpet av årets varme måneder. Lørdag gikk startskuddet for årets sesong i byens kolonihager.

Tillatelse


År etter år er Nilsen først på plass og sist hjem, og et år ble hun til og med værende over vinteren. I Solvang Kolonihager starter nemlig sesongen 1. april og avsluttes den 31. oktober.
- Ønsker folk å være her om vinteren, må man søke om det. Så mange som tre hytter kan få tillatelse innenfor en avdeling og da er disse oppsynsmenn den vinteren de bor her. Det innebærer kort sagt å se til at alt står bra til med hyttene og området generelt, sier Nilsen.
Historien, slik Nilsen ser den, begynte for 25 år siden da hun og hennes mann kjøpte hytte nr 101 i Solvang Kolonihager avdeling 1. De stortrives raskt og får god kontakt med både naboer og besøkende.
- Det er jo slik her at det er kort vei mellom hyttene, og derfor oftere at man treffer noen man kjenner. Ser jeg kjente stopper jeg alltid opp og slår av en prat med vedkommende. Det synes jeg er hyggelig, sier Nilsen og skuer opp mot solen og den knallblå vårhimmelen.

Adoptert katt

På taket har katten Pussy funnet sin plass og maler om kapp med småfuglene. Den grå og hvite katten tilhørte opprinnelig en annen familie på Solvang, som forlot henne da stedet skulle lukkes for vinteren.
- Jeg pleier og si at hun adopterte meg, for det var igrunnen det som skjedde. Stakkars, de første ukene spiste hun meg nesten ut av huset, hun var jo så sulten, sier Nilsen.

Et samfunn i samfunnet

Meningen er at Solvang Kolonihager skal avspeile resten av samfunnet med tanke på både unge, eldre og barnefamilier. På mange måter er kolonihagen som et samfunn i samfunnet hvor lov og orden opprettholdes ved hjelp av blant annet ordenskomitè, byggekomitè, salgskomitè, barnekomitè og valgkomitè.
- Selvølgelig er det viktig med regler som alle følger når man bor så tett innpå hverandre som vi gjør. Men stort sett går det knirkefritt. Det sosiale er jo noe av det vi setter mest fokus på og som mange av oss neppe kunne klart oss for uten, sier Nilsen.

Sosialt

Grillfest ved St. Hanstider, loppemarked og et felles lokale hvor festligheter stadig får plass. Det er ingen som sier at en må være sosial for å ha hytte i en kolonihage, men det er avgjort en fordel.
- Jeg vet rett og slett ikke hva jeg skulle gjort uten dette stedet. Solvang Kolonihager, avdeling 1 er livet, verken mer eller mindre, avslutter Nilsen og vinker til nærmeste nabo som har begynt snømåkingen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere