Gå til sidens hovedinnhold

Sol ute, sol i minne

Med skinnende sol som bestilt, kunne du få testet din følsomhet for sol hos Alliance apotek på Linderudsenteret.

Linderud: Nordmenns kunnskapsnivå om soling og solskader er fremdeles lavt. Veiledning og informasjon om hvordan du best beskytter deg selv og resten av familien får du når som helst på apoteket.

Den solglade sier

Jeg er virkelig overrasket. Så høy faktor trodde jeg ikke var nødvendig. Har aldri brukt mer enn faktor 12 før. Må nok til å smøre oftere, sier Tone.
Hun hadde tatt turen innom Alliance-apoteket på Linderudsenteret for å måle sin følsomhet for sola.
Faktor 25 er nok det riktige for deg her i Norge, og ikke vær sparsom med solkremen, forklarer Hanne Cecilie Aspelund fra Vichy.
Sebastian er også innom og får testet seg denne dagen. Følger spent med på målinger og tar forklaringene på strak arm.
Minst 25, hører du, sier han til sin følgesvenn. Før han går blir han utstyrt med armbånd som skifter farge etter hvor sterk sola er og en solhatt.

Legen sier

Det er viktig for oss i Norge å beskytte oss mot sola. UV-strålingen er sterkest om sommeren og ozonlaget er blitt tynnere.
Vi har stort sett lys hudtype her til lands, mellom to og tre på en skala som går til seks. Med hudtype to blir man alltid brent før man blir brun, og det tar ofte ikke mer enn et kvarter i sola før det skjer, forteller lege ved Rikshospitalets hudavdeling, Teresa Løvold Berents.
Hun legger til at utvikling av føflekkreft har en sammenheng med antall solforbrenninger i barneår. Huden "husker" all UV stråling den har blitt utsatt for.
Å sole seg er ikke det samme som å steke seg. Vær forsiktig, bruk solkrem med høy faktor og sett gjerne på deg hatt og ledige klær midt på dagen, når UV strålene er som sterkest, råder Teresa Løvold Berents.

Apoteket sier

Folk har blitt mer obs på solbeskyttelse. De stikker gjerne innom oss for å få råd, sier Ingrid, farmasøyt på Allianceapoteket.
Hun legger til at all solkrem de selger er testet på sensitiv hud og at alle ansatte får opplæring på alle nye produkter.
Det er viktig å få den kunnskapen vi har ut til kundene og at de ser at vi selger mer enn medisiner, forteller Ingrid.

Produsenten sier

Under "Senter for Solbeskyttelse" får publikum anledning til å måle melanininnholdet i huden sin med et diagnoseverktøy, et melanometer, fra Vichy. På få minutter indikerer melanometeret hvilken faktor du bør bruke, og hvor godt huden din er rustet i solen.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her